Zatvori
Foto: Problem je nova visoka koncesijska naknada za pomorsko dobro...
Poslovni Puls
11/02/2011

Končarovo preuzimanje 3. Maja ipak pod velikim upitnikom?

Čini se kako bi se Končarovo preuzimanje brodogradilišta 3. Maja moglo pretvoriti u veliki privatizacijski fijasko...

"Još smo daleko od zaključenja ugovora o preuizmanja 3.maja", rekao je nakon razgovora s predstavnicima uprave i radnika Nenad Končar, direktor Jadranskih ulaganja, tvrtke potencijalnog kupac tog brodogradilišta.Radnici od njega traže jamstva za opstojnosti brodogradnje, nove ugovore za gradnju brodova, a Končar od Vlade uklanjanje jedine prepreku za kupnju, nove visoke koncesijske nakande za pomorsko dobro.

HRT:

Povećanje nakanada danas su u Zagrebu potpisali i direktori svih brodogradilišta. "Naš stav u vezi toga je da molimo nadležne institucije da osiguraju ravnopravnu tržišnu utakmicu za brodogradilišta u odnosu na druga brodogradilišta u Europskoj uniji", istaknuo je Končar.

Inače, tvrtka Jadranska ulaganja jedina je predala ponudu u trećem krugu privatizacije. Za državni portfelj od 83,32% dionica 3. maja ponudila je jednu kunu te se obvezala ispuniti uvjete iz natječaja. Dostavila je i program restrukturiranja 3. maja. Iza tvrtke stoji otac Nenada Končara, poduzetnik Danko Končar. On bi, ako se kupnja dogovori i ostvari, tako mogao postati apsolutni vladar hrvatskih brodogradilišta.

Vlada je na istoj sjednici na kojoj je odlučeno da se nastavljaju razgovori s Jadranskim ulaganjima prihvatila i izmjene odluka o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Kraljevica, Brodotrogira, 3. maja, Brodogradilišta specijalnih objekata Split i Brodogradilišta Split. Tim se izmjenama mijenja iznos koncesijskih naknada za pomorsko dobro i brodogradilišta će ubuduće umjesto 0,5 kune plaćati stalni dio u iznosu od 3 kune po četvornom metru zauzete površine i promjenjivi dio naknade u iznosu 1% od godišnjeg prihoda. Tako su koncesijske naknade poskupjele gotovo šest puta.

Pročitajte još:

- Konačna odluka je pala: Danko Končar preuzima brodogradilište Kraljevica!

- Danko Končar novi je apsolutni gospodar hrvatske brodogradnje

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram