Zatvori
Foto: Zakonskim izmjenama uz ostalo predlaže se uređivanje plaćanja poreza na transfere...
Poslovni Puls
24/02/2011

Konačno počinjemo oporezivati transfere nogometaša?

Hrvatski sabor je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o športu, kojima SDP predlaže obvezno preoblikovanje profesionalnih športskih klubova u dionička društva, a koje većina saborskih klubova i zastupnika ne prihvaća...

SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović uvodno je kazala kako SDP tim zakonskim prijedlogom želi uvesti reda u sustav financiranja profesionalnog športa, uređivanjem poreza na transfere te ravnopravnijom raspodjelom javnih sredstava, pri čemu bi se više novca izdvajalo za amaterski šport, koji čini više od 90 posto ukupno registriranih športskih klubova.

HRT:

Naglasila je da je u Hrvatskoj na djelu paradoks jer se za velike profesionalne športske klubove izdvajaju ogromna javna sredstva, iako, kazala je, u njima vlada veliki nered koji baca ljagu i sjenu ne samo na šport, nego i na cijelo društvo, dok se istovremeno za potrebe građana izdvaja sve manje. Jedinice lokalne samouprave za profesionalni šport izdvajaju enormne novce, dok nema za gradnju novih vrtića, škola, za komunalne poslove, poručila je Antičević Marinović.

Perica Bukić je u ime Kluba HDZ-a za SDP-ov prijedlog rekao da je promašio cilj. SDP-ov prijedlog me žalosti, jer formalno, a još manje sustavno nimalo ne pomaže rješavanju problema u športu, poručio je Bukić te odbacio navode SDP-a o enormnim izdvajanjima za šport. Ocijenio je da bi se SDP-ov prijedlog zakona, s obzirom na probleme na koje upozoravaju, trebao zvati zakon o nogometu ili o Dinamu. "Da je po SDP-u, to bi značilo trenutno ukidanje velike većine športskih klubova, osim dva, tri koji su igračka velikih poduzetnika", naglasio je Bukić.

Arsen Bauk (SDP) naglasio je kako je osnovna namjera njegove stranke urediti financiranje i vlasništvo nad športskim klubovima na transparentan način, nelogičnim ocijenivši da se za transfere igrača ni lipa ne uplaćuje u državni proračun. Nije logično da se netko hvali desecima milijuna eura koje je zaradio od transfera, a da od toga ni centa nije dao državi. A, kada se to propituje, onda je to sotonizam ili nastavak velikosrpske politike, kako je to rekao Zdravko Mamić, poručio je Bauk.

Zakonskim izmjenama uz ostalo predlaže se uređivanje plaćanja poreza na transfere, ravnopravnija raspodjela javnih sredstava te više novčanih sredstava za amaterski sport, koji čini 90 posto ukupno registriranih sportskih udruga. Vlada RH u svom je očitovanju predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati predložene zakonske izmjene, pogotovo preoblikovanje sportskih klubova, budući da je, kako se ističe, praksa mješovitih oblika organiziranja pravnih osoba u sportu prisutna i u Europi, gdje postoje i udruge i dionička društva, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram