Zatvori
Foto: Žene procjenjuju kako imaju manje raspoloživog novca za hranu, stanovanje, odjeću...
Poslovni Puls
03/03/2011

ISTRAŽIVANJE: Ekonomska kriza u Hrvatskoj daleko je više pogodila žene negoli muškarce

Većina svjetskih istraživanja upućuje na to da su muškarci i žene podjednako sretni, ali Nacionalni indeks sreće pokazuje da su Hrvati sretniji od Hrvatica...

Vrijednost Nacionalnog indeksa sreće u siječnju je u odnosu na prosinac blago porasla (za 0,5 bodova). No, dvije su komponente zabilježile značajan pad: zdravo ponašanje (-2,9 bodova) i zadovoljstvo trenutačnom životnom situacijom (-2,3 boda).

Na nezdravije ponašanje utjecala je vjerojatno zimska ponuda svježeg voća i povrća jer je njihova konzumacija u komponenti zdravo ponašanje najviše pala, dok je očito da je siječanj donio značajno manje zadovoljstva životom od prosinca. S druge strane hrvatski građani za dvije godine očekuju poboljšanje kvalitete života (rast od 1,8 bodova) i u tome ne treba tražiti razloge. Naime, svjetska istraživanja pokazuju da ljudi svoja očekivanja u tako “dalekoj“ budućnost ne temelje na racionalnim razlozima.

Većina svjetskih istraživanja upućuje na to da su muškarci i žene podjednako sretni, ali Nacionalni indeks sreće pokazuje da su Hrvati sretniji od Hrvatica. Najizrazitije razlike između muškaraca i žena dobivene su u materijalnom stanju. Žene procjenjuju kako imaju manje raspoloživog novca za hranu, stanovanje, odjeću i obuću te “sitne luksuze“, kao i lošije zadovoljenje osnovnih potreba. To ukazuje na činjenicu da je ekonomska kriza u Hrvatskoj daleko više pogodila žene negoli muškarce.

Dio uzroka manjeg zadovoljstva žena zasigurno se može pripisati ekonomskoj situaciji, ali i tome da su Hrvatice u prosjeku manje plaćene od muškaraca i teže pronalaze posao kad ostanu bez njega, navodi se u analizama rezultatima istraživanja Nacionalnog indeksa sreće (NIS) za mjesec siječanj 2011.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram