Zatvori
Foto: Rekordni prinosi na portugalske državne obveznice...
Poslovni Puls
24/03/2011

Europa ponovno na koljenima: Pala portugalska vlada jer nisu izglasane mjere za smanjenje rastućeg deficita

Čini se kako su bili u pravu oni (Roubini) koji su tvrdili da će Portugal kad-tad morati zatražiti financijsku injekciju iz EU-a. To sada postaje sve izgledniji scenarij...

Portugalski premijer Jose Socrates sinoć je podnio ostavku na dosadašnju dužnost, samo dva sata nakon što je parlament odbio njegov novi program mjera štednje, čiji je cilj bio zajamčiti smanjenje proračunskog manjka i izbjegavanje vanjske intervencije.

HRT:

Portugalski financijski problemi pogoršali su se danas nakon što je parlament odbacio vladine prijedloge mjera štednje, potaknuvši vladu na ostavku. Prinosi na portugalske državne obveznice s rokom dospijeća od 10 godina dosegnuli su danas najvišu razinu u povijesti eurozone od 7,71 posto. Time je cijena zaduživanja postala neodrživa za Portugal i mogla bi prisiliti zemlju da zatraži pomoć izvana, kao što su to prije učinile Grčka i Irska.

Portugalski troškovi zaduživanja kontinuirano su rasli u proteklih godinu dana budući da investitori zbog rizika zahtijevaju visok prinos. Vlada je sinoć dala ostavku, nakon što su oporbene stranke odbacile najnoviji plan za smanjenje duga. Izbori se očekuju do lipnja, piše HRT.

Pročitajte još:

- Hoće li Portugal na kraju ipak zatražiti pomoć EU-a i MMF-a?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram