Zatvori
Foto: Škegro je na WinDaysima populjuvao ulaganja u visoku tehnologiju...
Jasmin Hadzic
10/04/2011

Privatizacijski mag Borislav Škegro popljuvao startupove i IT sektor! Evo o čemu je riječ...

Savjetnik aktualne premijerke i prvi čovjek private equity fonda Quaestus dao je nekoliko iznimno zanimljivih izjava na nedavno održanim rovinjskim WinDaysima...

Prvo - Borislav Škegro očito ne preferira ulaganja u visokotehnološke startupove..

"Pokušali smo investirati u Sunčani Hvar i Plivu, ali nismo uspjeli, no uložili smo u Metronet u vrijeme monopola, pa u Tele 2 u mobilnoj telefoniji kada je to bila industrija u kojoj je vladao duopol u klasičnom udžbeničkom smislu u obliku dogovorne ekonomije cijena. Nakon ulaska Tele 2 cijene su drastično pale", rekao je Škegro, istaknuvši da ima dobra iskustva i s ulaganjem u obiteljske tvrtke, kao što je sada slučaj u Srbiji s tvrtkom "Vulić i Vulić", ali da nikad više (zar je ulagao!?) ne bi ulagao u start up kompanije na način da se "pojavi pet likova s powerpoint prezentacijom i kaže da će potući konkurenciju kao što je HT".

"U gotovo svakom sektoru u Hrvatskoj još postoji mogućnost okrupnjavanja na način da se objedini nekoliko tvrtki iz iste branše, smanje troškovi pa prodaju većem investitoru. To je ono što ne mogu vlasnici tvrtki koji su često puni taština, nego netko objektivan tko dolazi sa strane kao što je private equity fond. Kad pogledate iskustva zapadnih zemelja, novac se može zaraditi i u jako glupim i dosadnim industrijama, a ne samo atraktivnim kao što je ICT", kaže Škegro. (via LiderPress)

I potpuno je u pravu.

ALI

Treba imati na umu da je on na čelu jedne private equity tvrtke koje tradicionalno ne ulažu u startupove. Tvrdnja da u startupovima rade "likovi s powerpointom" su bezvezne i pokazuju nerazumijevanje cijele tehnološke industrije. Da je Škegro održao sastanak s "likovima" iz GoHomea, ShoutEm-a ili PandoPada - vidio bi nešto sasvim drugo. Visoku profesionalnost, posvećenost uspjehu i marljiv rad i trud. Powerpoint? Ne budite smješni...

U kojoj se to "dosadnoj" industriji može uz ulaganje od nekoliko milijuna kuna doći do vrijednosti od nekoliko stotina milijuna kuna?

Peter Thiel uložio je 2,5 milijuna kuna u Facebook. Danas njegov udio vrijedi više od 30 milijardi kuna.

Da je Škegro imao pred sobom "likove" poput Niklasa Zennstroma i Janusa Friisa koji su tvrdili da mogu pobijediti velike telekomunikacijske kompanije s jednom jednostavnom idejom - vjerojatno bi ih istog trenutka istjerao iz ureda kao što su to napravili ulagači diljem Europe.

S druge strane - Hrvatska je malo tržište sa smiješnih 4,5 milijuna stanovnika bez kulture poduzetništva i startupova. Možemo zaboraviti maštanje da će novi Google, Twitter ili Groupon doći iz Hrvatske. Naravno, ako se to i dogodi biti će to splet sretnih okolnosti, a ne sistemskog rada i planiranja na nacionalnom nivou. Kada uzmemo to u obzir, onda je Škegro u pravu.

A Niklas i Janus?

Njihovu jednostavnu ideju danas koristimo svakodnevno.

To je Skype.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram