Zatvori
Foto: Njemačke državne obveznice zabilježile su pad cijena u prvom dijelu dnevnog trgovanja....
Poslovni Puls
03/05/2011

Svjetsko tržište: Neočekivano veliki pad maloprodaje u Njemačkoj, jačanje inflacije diljem EU-a...

Rast cijena njemačkih državnih obveznica jučer je tek nakratko prekinut...

Njemačke državne obveznice zabilježile su pad cijena u prvom dijelu dnevnog trgovanja, a dulji kraj krivulje njemačkih prinosa dodatno je bio podržan dnevnom volatilnošću na dioničkim tržištima i najvišom razinom tečaja EUR/USD u posljednjih šesnaest mjeseci.

Osim toga pozitivan čimbenik bio je i pad američkih prinosa, ali i nastavak snažnog rasta PMI indeksa u eurozoni.

Ipak oporavak prinosa, i američkih i njemačkih, ograničen je neizvjesnošću i rizikom oko terorističkih napada te posljedičnog pada dioničkih tržišta. Jučer je Ministarstvo financija u SAD-u objavilo procjenu zaduživanja u trećem tromjesečju (405 milijardi dolara).

Trgovina na malo u Njemačkoj zabilježila je neočekivano veliki pad u ožujku od 3,5% na godišnjoj razini. Jačanjem inflacije, a posljedično i smanjenjem kupovne moći, trgovina na malo bilježi i znatno veći pad od očekivanog na mjesečnoj razini (-2,1%). Prva procjena kretanja potrošačkih cijena eurozone za travanj pokazala je nastavak rasta i to od 2,8% godišnje. Jačanje inflacije u eurozoni u znatnoj je mjeri utjecalo i na pad povjerenja potrošača (trenutno na -11,6), dok stopa nezaposlenosti ostaje nepromijenjena (9,9% u ožujku).

Chicago Purchasing Manager, indikator poslovne aktivnosti u SAD-u, u travnju je pao na 67,6, što je veći pad od očekivanog, dok je University of Michigan indikator povjerenja potrošača u travnju narastao sa 69,6 na 69,8, prenose RBA analitičari.

Foto:dykeinthedam.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram