Zatvori
Foto: Jeste li znali da se vrijednost Facebooka u posljednje četri godine povećala za 7 puta...
Jasmin Hadzic
05/05/2011

FACEBOOK kao poslodavac: Zaposlenici za četiri godine postaju multi-milijunaši

Još do prije nekoliko godina zaposlenici velikih internetskih divova poput Googlea, eBaya ili Amazona postajali su milijunaši tek kada bi tvrtka izašla na burzu, a i tada za svoje dionice nisu mogli dobiti neku veliku lovu...

Danas potpuno drukčija priča...

Koja ide nekako ovako - rani zaposlenici Facebooka koji su se kompaniji pridružili u prvih nekoliko godina postojanja sada sve češće napuštaju svoje radno mjesto i odlaze s nekoliko milijuna dolara u džepu. Vjerojatno se pitate kako je to moguće, budući Facebook svoje zaposlenike ne plaća više od prosjeka, a tvrtka još uvijek nije izašla na burzu.

Tajna se krije u sekundarnim tržištima na kojima je moguće prodati dionice privatnih kompanija. Postoji samo jedan mali problem - Mark Zuckerberg i Uprava Facebooka moraju odobriti svaku prodaju dionica, no čini se kako to ne predstavlja veliki problem.

U posljednja dva mjeseca nekoliko je istaknutih Facebookovih ranih zaposlenika napustilo tu kalifornijsku internetsku kompaniju.

Niže-rangirani zaposlenici sada posjeduju dionice vrijedne 5-10 milijuna dolara, dok oni prvi rani zaposlenici mogu računati na pakete dionica vrijedne i do 50 milijuna dolara. Jer, ipak ne zaboravimo, Facebook vrijedi oko 60 milijardi dolara.

Njihova motivacija za izlazak iz Facebooka poprilično je jasna.

U posljednje 4 godine vrijednost kompanije je skočila za 700% što znači da je vrijednost njihovih dionica ostvarila isti skok vrijednosti. Oni koji u kompaniji ostanu do IPO-a svoje dionice moći će prodati tek nakon šestomjesečnog "lock-down" razdoblja nakon izlaska na burzu.

Prema svim dostupnim informacijama Facebook će na burzu izaći tek u proljeće iduće godine.

Teško da se nešto može zamjeriti ljudima koji su odlučili sada uzeti 10 do 50 milijuna dolara i mogu do kraja života uživati u plodovima svoje genijalnosti...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram