Zatvori
Foto: Cijena sirove nafte tipa WTI spustila se ispod 100 dolara zabilježivši tjedni pad od 12%...
Poslovni Puls
06/05/2011

Svjetsko tržište: Cijena sirove nafte pala ispod 100 dolara, rast zahtjeva za naknade novonezaposlenima u SAD-u...

Na jučerašnjem sastanku ESB-a referentna kamatna stopa očekivano je zadržana na 1,25%...

Međutim tržište je više očekivalo što će čelnik ESB-a Jean-Claude Trichet reći nakon sastanka. Trichet je izjavio da središnja banka vjerojatno neće više povećavati referentni kamatnjak u ovoj polovini godine te da će središnja banka i dalje nastaviti pomno pratiti kretanje inflacije. Takve su vijesti iznenadile dio investitora koji su očekivali da bi Trichet mogao najaviti novo podizanje kamatnjaka već u lipnju. Broj zahtjeva za novonezaposlene u SAD-u u prethodnom je tjednu neočekivano porastao za 43 tisuće te je iznosio 474 tisuće. Neočekivano je porastao i broj ukupnih zahtjeva za naknade nezaposlenima u predzadnjem tjednu travnja, i to za 74 tisuće.

Cijene sirove nafte tijekom ovog tjedna konstantno su padale kao posljedica najvećim dijelom ubojstva Osame bin Ladena, ali i slabljenja dolara u odnosu na euro. Cijena sirove nafte tipa WTI spustila se ispod 100 dolara po barelu zabilježivši tjedni pad od 12% (najveći tjedni pad u posljednje dvije godine).

Američke državne obveznice zabilježile su rast, a desetogodišnji prinos pao je na najnižu razinu u posljednjih šest tjedana budući da su ojačale špekulacije da bi moguće usporavanje gospodarstva trebalo smanjiti inflatorne pritiske i tako pojačati potražnju za obveznicama. Obveznice su dodatnu podršku pronašle i u neočekivanom rastu zahtijeva za naknadom za novonezaposlene, ali i u očekivanjima da će današnja objava pokazati usporavanje rasta zaposlenih osoba.

Cijene njemačkih državnih obveznica (osobito kraćih dospijeća) su porasle, prinosi pali nakon izjava Tricheta da središnja banka vjerojatno neće povećavati referentni kamatnjak u ovoj polovini godine, ali da će i dalje nastaviti pomno pratiti kretanje inflacije, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram