Zatvori
Foto: Zlato privlači performansama...
Poslovni Puls
12/05/2011

Ovo sve mijenja: Zemlje Bliskog istoka razmišljaju o vezivanju svojih valuta za zlato!

Otkako je dolar na svjetskoj pozornici počeo gubiti svoju moć, neki od vodećih ekonomista zemalja Perzijskoga zaljeva počeli su razmatrati mogućnost, a u posljednje vrijeme i sve glasnije zagovarati vezivanje svojih nacionalnih monetarnih sustava za vrijednost zlata ili pak košaricu vodećih svjetskih valuta...

SrebroZlato:

Lokalne valute zemalja Perzijskoga zaljeva već su desetljećima čvrsto vezana uz američki dolar. Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman zemlje su bogate nalazištima nafte, ali zbog naslonjenosti svojih nacionalnih monetarnih sustava na politiku američke središnje banke također čuvaju goleme dolarske rezerve.

Zlato privlači performansama

Čvrsta povezanost postala je kontroverzna tema među političkom i ekonomskom elitom tih zemalja. Gospodarski pokazatelji, te sve ubrzanije slabljenje dolara ističu potrebu za alternativom. I upravo je zlato jedno od investicijskih sredstava koje svojim performansama u proteklih nekoliko godina privlači pozornost arapskih zemalja.

Zlato se na prostorima arapskoga poluotoka tradicionalno smatra izvrsnim sredstvom za očuvanje vrijednosti. A kada se tome doda činjenica da je u proteklih deset godina cijena zlata u odnosu na američki dolar godišnje rasla po prosječnoj stopi od preko petnaest posto, ne trebaju čuditi sve glasnije zahtjevi u zemljama Perzijskoga zaljeva da se žuta kovina počne koristiti kao osnovica arapskoga monetarnog sustava.

Ukoliko bi se doista ostvarila zamisao vezivanja arapskih valuta za zlato, to bi nedvojbeno značilo prekretnicu u načinu kako računamo cijenu sirove nafte, ali i cijenu ove plemenite kovine. Potražnja za zlatom u tom bi se slučaju dodatno povećala, što bi moglo snažno utjecati na cjenovni rast.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram