Zatvori
Foto: MMF i dalje tvrdi da ćemo imati rast od 1,3 posto u 2011. godini...
Poslovni Puls
12/05/2011

MMF: S rastom BDP-a od 1,3 posto Hrvatska će imati najslabiji oporavak u cijeloj regiji!

Analitičari Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavili su posljednju analizu u kojoj se našem gospodarstvu prognozira godišnji rast od mizernih 1,3 posto što je na razini prijašnjih prognoza...

MMF Hrvatskoj ove godine prognozira rast BDP-a od 1,3 posto, dok bi iduće godine rast mogao skočiti na 1,8 posto. MMF Hrvatsku svrstava u regiju "nove Europe" koja obuhvaća Tursku, Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Bugarsku, Srbiju, Litvu i Latviju. Cijeloj regiji se prognozira godišnji rast od 4,3 posto!

Ukratko - rast hrvatskog gospodarstva daleko je ispod prosjeka cijele regije, što sigurno nije ohrabrujući podatak.

Iz MMF-a ipak poručuju kako su optimistični kada je Europa u pitanju:

"Europa uživa u plodovima započetog oporavka ali također služi kao dokaz da europska integracija donosi pojačanu učinkovitost, što pak pojedine zemlje koriste kako bi postale konkurentnije", zaključuje Antonio Borges, ravnatelj MMF-ova europskog odjela.

Što se tiče naše "nove Europe", evo što MMF kaže:

"Nova Europa mora se, pak, usredotočiti na zaštitu solidnog gospodarskog oporavka od rizika kao što su ubrzavanje inflacije i prelijevanje financijskih napetosti iz eurozone. Obje podregije posebnu bi pozornost trebale posvetiti i podupiranju financijskog sustava, ističe MMF. Pritom bi gospodarstva razvijene Europe trebala iskoristiti priliku koju pružaju provjere otpornosti banaka na krizu u Europskoj uniji i ojačati kapitalne pozicije banaka. Nova Europa trebala bi voditi računa i o poticanju zdravog rasta kreditnih plasmana."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram