Zatvori
Foto: Problem su izbjeglice...
Poslovni Puls
13/05/2011

KRENULO JE: Europa zatvara granice, Schengen postaje samo naivna utopistička ideja!?

Koncept europskih "otvorenih granica" koje je garantirao Schengenski sporazum mogao bi uskoro postati dio prošlosti. Najavljena VELIKA revizija...

Sadašnji sporazum jamčio je veliku mobilnost i otvorenost graničnih prijelaza između zemalja EU-a. Međutim, zbog migracije velikog broja izbjeglica iz zemalja Sjeverne Afrike, najviše na jug Italije, dio zemalja, na čelu s Francuskom, počeo se osjećati ugroženima zbog izbjeglica koji, jednom kada dođu u Italiju, mogu otići u koji god dio Europske unije žele.

Index donosi više:

Tako je Danska u srijedu samoinicijativno najavila da planira ponovno uvesti granične kontrole na granicama prema Njemačkoj i Švedskoj, i to u roku od dva do tri tjedna. Stoga je za četvrtak sazvan hitan sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja EU-a u Bruxellesu. Većina ministara na kraju se složila da treba vratiti sustav kontrole nacionalnih putovnica. Ministri su se založili za reviziju koja dopušta vladama 26 zemalja da ponovno uspostave graničnu kontrolu.

Odluka ipak ne stupa na snagu prije nego što prođe glasanje u Europskom parlamentu, gdje bi mogla naići na žestoko protivljenje pojedinih zemalja. U toj "bezgraničnoj" zoni nalaze se 22 države Europske unije, kao i Švicarska, Lihtenštajn, Norveška i Island. Uskoro bi joj se trebale priključiti Rumunjska i Bugarska, piše Index.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram