Zatvori
Foto: Srpski BDP će za dvije godine nadjačati onaj hrvatski...
Poslovni Puls
15/05/2011

Srbija za dvije godine postaje ekonomski lider cijele regije?

Naime, ekonomski analitičari očekuju kako će Srbija za dvije godine po prvi put u posljednjih 18 godina imati veći BDP od onog hrvatskog...

Hrvatska eventualni spas može potražiti na tržištu Europske unije.

Večernji:

U Hrvatskoj je, na primjer, industrijska proizvodnja još 30 posto niža nego što je bila 1990. godine, broj je umirovljenika dva i pol puta veći, jednako kao i nezaposlenih. Kvaliteta života u Hrvatskoj danas je vjerojatno bolja nego prije 20 godina, ali plaćena je sa 45,7 milijarda eura vanjskog duga i približno 100.000 kuna kredita po obitelji i 17 mjesečnih plaća po zaposlenome.

Srbija će ove ili iduće godine prvi put poslije 18 godina stići BDP Hrvatske nominalno te će imati izjednačen udjel u svjetskom BDP-u, a od 2013. godine Srbija će preuzeti lidersku poziciju. Ekonomist Ljubo Jurčić tvrdi da je Hrvatska još 2006. propustila priliku da postane politički lider regije, jer se od te godine svijet okrenuo Srbiji.

"Prednost je Srbije što je tehnološka razina otprilike jednaka, Srbi imaju tri puta manje plaće, a važno je i to što se proizvodi iz Srbije u Kinu i Rusiju uvoze bez carine", tvrdi on, prenosi Večernji list.

Kako god, ne piše nam se dobro...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram