Zatvori
Foto: Masovni prosvjedi u Španjolskoj, Grčka pred raspadom, a sada u cijelu priču ulazi i Italija...
Jasmin Hadzic
23/05/2011

EUROPA U PLAMENU: S&P najavio moguće snižavanje talijanskog kreditnog rejtinga!

U petak popodne S&P je izdao upozorenje Italiji kako u doglednoj budućnosti može očekivati sniženje kreditnog rejtinga...

Italija i dalje ima supersnažni A+ dugoročni kreditni rejting, no S&P je svoju prognozu snizio sa "stabilan" na negativan, što može značiti da će Italija uskoro izgubiti povjerenje analitičara ovog svjetskog rejting diva.

Analitičari S&P upozoravaju da Italija u ovom trenutku ne radi na smanjenju golemog državnog duga. Upozoravaju i na političke nestabilnosti povezane uz sudsku trakavicu s talijanskim premijerom Silvije Berlusconijem. Italija je zadržala kratkoročni A-1+ kreditni rejting.

Italija je u prvom kvartalu ove godine zabilježila mizeran gospodarski rast od 0,1%, dok je prošlu godinu završila s proračunskim deficitom od 4,6 posto BDP-a, što je primjerice polovica onog u Grčkoj. Ukupan talijanski državni dug dosegnuo je visokih 120% BDP-a.

Ekonomisti upozoravaju kako će se talijanski BDP početi snaženije oporavljati tek za dvije do tri godine.

Čini se kako kraj europske dužničke krize nije na vidiku...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram