Zatvori
Foto: Do sada su, naime, brokeri buduće zalihe plemenitih kovina mogli kupovati i prodavati samo u New Yorku...
Poslovni Puls
23/05/2011

Velike novosti: Šangajska burza roba počinje trgovanje "papirnatim" srebrom!

Najveća kineska burza roba, Shanghai Futures Exchange (SHFE) burzovnim sudionicima planira do kraja godine omogućiti trgovanje "papirnatim" srebrom, odnosno, zalihama srebra koje se ne isporučuju odmah, nego u budućnosti (futures)...

Ukoliko se doista ostvari kineski plan, nova bi burza mogla ugroziti trenutno neprikosnoveni status njujorške burze Comex kada je riječ o trgovanju budućim isporukama srebra.

SrebroZlato:

Do sada su, naime, brokeri buduće zalihe plemenitih kovina mogli kupovati i prodavati samo u New Yorku. Takva je situacija, prema mišljenju nekih analitičara, omogućila velikim burzovnim igračima manipulaciju cijenom srebra, koja navodno traje već najmanje dva desetljeća. Nova mogućnost trgovanja "papirnatim" srebrom i na šangajskoj burzi roba mogla bi doprinijeti da se sumnje u manipulaciju otklone ili da se eventualne stvarne manipulacije u budućnosti onemoguće.

Direktor šangajske burze istaknuo je kako se otvaranjem mogućnosti prodaje i kupnje budućih isporuka srebra nastoji internacionalizirati cijenu lokalnih kineskih budućih isporuka srebra (futures). Na taj bi se način terminiranje transakcija obavljalo puno brže, čime bi i cijena ove plemenite kovine bila mnogo transparentnija na lokalnome kineskom tržištu.

Osim za srebro, šangajska burza planira istovremeno otvoriti i tržište budućim zalihama nafte, što bi također moglo imati blagotvorni učinak na transparentnost cijena za kineske kupce. Kina, naime, trenutno uvozi 55 posto svih potrebnih količina nafte za domaću potrošnju, a očekuje se da bi se taj postotak u budućnosti mogao i povećati.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram