Zatvori
Foto: Još uvijek nemamo sve podatke, ali Grouponov IPO smrdi, užasno smrdi...
Jasmin Hadzic
03/06/2011

SLUČAJ GROUPON: Tvrtka u golemim gubicima, a osnivači trpaju lovu sebi u džep

Jučer popodne je najveći (i prvi!) servis za grupnu kupovinu najavio svoj izlazak na burzu. Ovaj put smo malo dublje zavirili u podatke i pronašli hrpu nejasnoća...

Groupon je impresivna kompanija po svim parametrima, ali istovremeno njihov izlazak na burzu je čudan - jako čudan.

Prvi je šok došao kada smo saznali na gubitke u prošloj godini. Nitko nije vjerovao kako je Groupon profitabilna kompanija, ali gubici od gotovo pola milijarde dolara su ozbiljna stvar. Groupon je 2010. godinu završio s prihodima od 713 milijuna dolara, ali i s gubitkom od golemih 413 milijuna dolara. Ove godine gubici bi mogli biti još nešto veći...

Samo po sebi ovo nije ništa čudno. Jedan Amazon, danas superuspješna kompanija, gubila je novac 6 godina nakon izlaska na burzu.

Razlika je u tome što Amazon nije imao vidljivu konkurenciju (za razliku od Groupona), pa je bilo samo pitanje vremena kada će dostići profitabilnost.

Druga šokantna stvar iz Grouponove financijske dokumentacije jest koliko su osnivači i prvi ulagači novaca spremili sebi u džep. U posljednje je vrijeme postalo sasvim normalno da prilikom većih ulagačkih rundi osnivači i rani zaposlenici dio novca spreme sebi u džep. Ali jedan MALI dio novca!

Direktor i suosnivač Andrew Mason već je uzeo 27 milijuna dolara, dok su ukupno osnivači i prvi ulagači ugrabili 946 milijuna dolara! Jedan su dio novca uzimali direktno, a drugi im je dio bio isplaćivan putem godišnje dividende.

A to se događa u trenucima kada Grouponu prijeti Amazonov LivingSocial i kada kompanija ima gubitak od gotovo pola milijarde dolara.

Složiti ćete se da je ovo bizarno - vrlo bizarno.

Umjesto da prikupljeni kapital potroše na širenje i pokrivanje gubitaka, osnivači su odlučili lovu spremiti u džep, pa su sada kroz IPO prisiljeni pokušati prikupiti dodatnih 750 milijuna dolara.

Još uvijek nemamo sve podatke, ali Grouponov IPO smrdi, užasno smrdi...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram