Zatvori
Foto: Biti građanin Hrvatske nije lako...
Poslovni Puls
08/06/2011

ISTRAŽIVANJE: Hrvati su zadovoljni životom u Hrvatskoj kao i polarni medvjedi usred Sahare

Biti građanin Hrvatske nije lako jer je vlast neosjetljiva na njegove potrebe, proizlazi iz najnovijeg istraživanja Nacionalnog indeksa sreće o tome kako država utječe na kvalitetu života koje je u srijedu predstavljeno na okruglom stolu u Muzeju Mimara...

Velik broj građana, 60 posto, nezadovoljan je poštenim prilikama u Hrvatskoj za  osiguranje pristojnog života sebi i svojoj obitelji. Nezadovoljstvo ili potpuno nezadovoljstvo odnosom vlasti prema sukobima različitih interesa u Hrvatskoj izražava njih 57 posto, dok je načinom na koji vlast upravlja prirodnim i drugim bogatstvima zemlje nezadovoljno 60 posto.

Međutim, najveći dio građana (64 posto) nije zadovoljan načinom na koji vlast brine o njima.

Građani su izrazili veliko nepovjerenje u političku vlast, a iz odgovora je vidljivo kako prevladava osjećaj gubitka kontrole nad vlastitom sudbinom, rezigniranost i duboko razočaranje javnom upravom i političkim strankama. Dodatno zabrinjava to da su najrazočaraniji oni građani koji su u najproduktivnijoj dobi, od 25 do 44 godina starosti.

Kad je riječ o regijama, stanovnici Istre, Gorskog kotara i Primorja značajno su zadovoljniji svim aspektima socijalne okoline od onih u Lici, na Kordunu i Baniji.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku, a sastojalo se od deset pitanja: kako vlast brine o građanima, kako političke stranke rade u interesu građana, kakav je odnos državne administracije prema njima, kako vlast upravlja prirodnim i drugim bogatstvima zemlje, imaju li poštene prilike za pristojan život za sebe i obitelj, postoji li ravnopravnost različitih skupina građana u društvu, osjećaju li se sigurnima od kriminala, kakvu perspektivu vide za sebe i svoje bližnje te jesu li zadovoljni time kako svijet tretira Hrvatsku.

Građani su jako nezadovoljni odnosom drugih zemalja prema Hrvatskoj, a to je jedini aspekt koji značajno različito ocjenjuju muškarci i žene, koje su zadovoljnije. Nalaz kako je 45 posto građana nezadovoljno, tek nešto više (47 posto) njih iskazuje osrednje zadovoljstvo, a manje od 10 posto ih je zadovoljno načinom kako svijet tretira Hrvatsku, ukazuje na opasan stav izoliranosti.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram