Zatvori
Foto: U zagrebačkom Hypo centru ponovno se okupila krema domaćeg internet biznisa...
Poslovni Puls
17/06/2011

Pogledajte kako je bilo na jučerašnjoj Web::Strategiji 1011

Kako napraviti dobro programsko sučelje, odnosno frontend, pitanje je na koje su pokušali odgovoriti mnogi stručnjaci tijekom jučerašnje, jedanaeste po redu konferencije „Web::Strategija 1011 – Frontend naš svagdašnji“.

Na ovom događaju koji je u zagrebačkom Hypo centru okupio programere, ali i mnoge ljude i tvrtke koje su barem kroz web stranicu prisutni na Internetu nije nedostajalo korisnih informacija, ali ni smijeha i zabave.

Ako je suditi po duljini pljeska, najboljim se predavačem pokazao Nedim Šabić iz susjedne BiH koji je iznio niz korisnih savjeta oko usabilityja odnosno uporabljivosti web stranica, često prekidan smijehom oduševljene publike. Baš kao i drugi predavači prije i poslije njega, svojim primjerima zapravo je pokazao česte situacije u kojima su naručitelji uvjereni kako bolje znaju posao projektiranja weba od ljudi koji su za to zaduženi. „Logo mora biti gore lijevo i mora biti klikabilan“ - rekao je Šabić i na isti način pojasnio kako neke stvari na web stranicama ne smiju biti na proizvoljnim mjestima. Iako to nije izgovorio, svojim predavanjem okupljenima je poručio kako kod izrade web stranica treba slušati profesionalce. Najbolji argument za naručitelja koji misli da je samo on u pravu jest napomena da se stranicu ne radi za sebe, već za posjetitelje.

Goran Peuc iz tvrtke Nivas u svom predavanju spomenuo je i kako nisu svi stručnjaci eksperti za sve, pa činjenica da je neka tvrtka napravila niz news portala ne donosi odmah i iskustvo u izradi druge vrste projekata poput web trgovina. „Fokusirajte se na cilj, a ne na put“ - zaključio je Peuc.

Da je osim samih web stranica za uspjeh često ključno biti prisutan i na društvenim mrežama svojim predavanjem podsjetio je Davor Runje iz tvrtke Drap, koji je predstavio i novi alat tvrtke – web stranicu SocialSense.me koja pokazuje kako koja od hrvatskih službenih Facebook stranica kotira kad su u pitanju reakcije njezinih članova. Podsjetio je i na nedavnu zabranu održavanja nagradnih igara na Facebooku koje od korisnika traže komentiranje ili „lajkanje“, a otkrio je i kako je učestala organizacija nagradnih igara donijela više od stotine tisuća lažnih hrvatskih profila na toj mreži.

Pauza za ručak i niz kraćih pauza okupljenima su tradicionalno omogućile odličan i koristan networking.

Web::Strategija tradicionalno je podijelila i Zlatne nagrade Web::Strategije, u dvije kategorije Web upotrebljivost 2011 i Web inovativnost 2011 namijenjene nagrađivanju najboljih proizvođača web stranica (eng. web developers) u ovoj godini. Pa, tko su zlatni web developeri za 2011. godinu?

"Podsjetimo se da je na prethodnoj dodjeli Zlatnih nagrada Web::Strategije za inovativne poslovne modele Web poslovanje 2011 ocjenjivački odbor prepoznao priličan broj neinventivnih prijava. I ovog puta su ocjenjivački odbori u dvije kategorije nagrada bili nezadovoljni kvalitetom većine ovogodišnjih radova tj. prijavljenih tvrtki za razvoj web stranica. Malo je bilo kvalitetnijih pa je odabir najboljih bio nešto lakši zadatak, ali se zato smanjio broj dobitnika Zlatnih nagrada. Inovativnost se pokazala kao slabija strana regionalnih web developera, dok je, generalno gledajući prijavljene, upotrebljivost izrade web stranica ipak na malo boljoj razini." - izjavio je Siniša Gavrilović, nadzornik dodjele Zlatne nagrade Web::Strategije, te proglasio ukupno tri dobitnika u dvije kategorije su:

Web upotrebljivost 2011

  • Tvrtka Trikoder za mobilnu verziju portala Njuškalo.hr - uz komentar ocjenjivačkog odbora: "Plus dajemo jednostavnosti, uz dobro pretraživanje i opise produkta projekt pruža upravo one informacije koje nam u određenom trenutku trebaju"
  • Igor Kovačić za projekt Trip.hr - uz komentar ocjenjivača: "Sviđa nam se jednostavna i clean naslovnica, te smo mišljenja da je odlično odrađena kategorizacija putovanja."

Web inovativnost 2011

  • Tvrtka Web marketing za turistički portal www.HrvatskiApartmani.hr - uz komentar ocjenjivačkog odbora da je "web odražen majstorski - koncepcijski, oblikovno i developerski"

Web::Strategija 1011 završena je uz nagradnu igru namijenjenu publici, a slijedeće izdanje ove posjećene konferencije može se očekivati već u studenome ove godine s temom internetskog marketinga i PR-a te u suradnji s Vidi Web Top 100. O tome više na jesen.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram