Zatvori
Foto: Očekuje se i zadržavanje zamjetne razlike između cijena nafte tipa WTI i Brent...
Poslovni Puls
20/06/2011

RBA analitičari: Nestabilnosti na Bliskom istoku i Africi povećavaju rizik od novih rekordnih cijena nafte

Prosječna cijena sirove nafte tipa WTI u svibnju je iznosila 101,4 dolara po barelu, a tipa Brent 114,5 dolara po barelu, što je za oko 8,5 dolara po barelu niže od prosječnih cijena u travnju...

Cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima pale nakon prodaje sirovina početkom svibnja. Nadalje, politički nemiri u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku nisu se smirili, ali je tržište već ranije uračunalo pripadajuće rizike u cijene sirovina. U prvoj polovini ovog mjeseca cijena nafte tipa Brent ponovno je počela rasti, dok se WTI cijena zadržava ispod 100 dolara po barelu.

Ukupna procijenjena svjetska potražnja za naftom u 2011. je revidirana na više pa trenutno iznosi 89,3 mb/d, što je 1,3 mb/d više nego u 2010. godini, a posljedica je očekivanja rasta potražnje u zemljama koje ne spadaju u OECD skupinu (skupinu najrazvijenijih zemalja) uslijed ponovne procjene potrošnje lakog dizela u Indiji i Kini. S druge strane, očekivana potražnja najrazvijenijih zemalja smanjena je zbog naznaka usporavanja oporavka, posebno u SAD-u kao najvećem potrošaču nafte na svijetu.

RBA analitičari:

U nastavku ove godine cijene sirove nafte ne bi trebale dosegnuti razine koje smo vidjeli u prvom tromjesečju i na početku drugog tromjesečja. Međutim, trajna nestabilnost na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi predstavlja rizik da bi cijene nafte ipak mogle dodatno rasti. Tijekom cijele godine očekujemo i zadržavanje zamjetne razlike između cijena nafte tipa WTI i Brent, a razlika bi se trebala početi smanjivati u 2012. godini.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram