Zatvori
Foto: Stvari nisu tako dobre kao što se čine na prvi pogled...
Jasmin Hadzic
23/06/2011

Iznenađenje dana - irski BDP ostvario rast od +1,3 posto u prvom kvartalu ove godine

Pozitivne vijesti dana. Danas objavljeni podaci o rastu irskog BDP-a u prvom kvartalu ove godine iznenadili su sve, pa i same Irce...

Irski središnji statistički ured objavio je kako je tamošnji BDP ostvario rast od +1,3 posto u prvom kvartalu ove godine, što je snačajno snažniji rast od prethodnih prognoza koje su govorile o rastu BDP-a od 0,8 do 1 posto. Nažalost nije sve tako sjajno kao što se čini. BDP u svoju računicu uključuje i profite velikih multinacionalnih kompanija koje imaju administrativno (čitaj: želimo platiti manje poreza) središte u Irskoj.

Ekonomisti upozoravaju kako je bruto-nacionalni proizvod (BNP) ostvario pad od visokih 4,3 posto u prvom kvartalu ove godine.

Irski statističari mnoge su ugodno iznenadili objavom da je po konačnim podacima irski BDP prošle godine ostvario pad od 0,4 posto, a ne 1,0 posto, kao što se do sada spekuliralo.

Ipak, Irska je još daleko od nekog snažnijeg gospodarskog oporavka...

Industrijska proizvodnja i dalje bilježi velike minuse, lokalni bankarski sustav je sve, samo ne stabilan, deficit je golem, a Ministar prometa Leo Varadkar zaključio je da će Irska možda zatražiti novi financijski paket pomoći.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram