Zatvori
Foto: Šezdesettrogodišnji ekonomist i bankar zamijenit će na toj poziciji Jeana-Claudea Tricheta...
Poslovni Puls
24/06/2011

Talijan Mario Draghi imenovan novim predsjednikom Europske središnje banke (ECB)

Čelnici Europske unije imenovali su guvernera talijanske središnje banke Marija Draghija za novog predsjednika Europske središnje banke (ECB)...

HRT:

Šezdesettrogodišnji ekonomist i bankar zamijenit će na toj poziciji Jeana-Claudea Tricheta, koji odlazi nakon osmogodišnjeg mandata na čelu vodeće monetarne institucije u eurozoni.

Proteklih su tjedana francuski dužnosnici izražavali zabrinutost zbog Draghijeva imenovanja upozoravajući da bi time dva Talijana postala članovima izvršnog odbora ECB-a, dok Francuska uopće nije zastupljena u tom tijelu. Mandat drugog Talijana Lorenza Binija Smaghija istječe tek u svibnju 2013.

U travnju je talijanski premijer Silvio Berlusconi obećao francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju da će Italija prepustiti Smaghijevu poziciju francuskom kandidatu u zamjenu za francusku potporu Draghijevoj kandidaturi za čelnu poziciju u ECB-u. Takav se scenarij u međuvremenu pokazao problematičnim, a Bini Smaghi upozorio da nema namjere povući s dužnosti prije isteka mandata.

Izvori u Uniji navode da je Bini Smaghi u raspravama u petak umirio predsjednika Vijeća EU-a Hermana van Rompuya i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja obećanjem o povlačenju s dužnosti u sljedećim tjednima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram