Zatvori
Jasmin Hadzic
05/07/2011

Owen Van Natta - bahati direktor tehnoloških kompanija, neprijatelj Marka Zuckerberga i novi Zynga milijunaš

U mainstreamu malo poznato ime Owena Van Natte posljednji put se pojavilo kada je Zynga objavila da izlazi na burzu...

Tada smo doznali kako je Van Natta prošle godine primio (što kroz plaću, a što kroz bonuse) oko 43 milijuna dolara. Owen Van Natta, bivši direktor posrnulog MySpacea u Zyngu je došao kao konzultant kako bi kasnije postao "Chief Business Officer", što bismo u prijevodu mogli označiti kao "Glavni biznis direktor". Ukratko - Van Natta je čovjek koji je većim dijelom odgovoran za solidne financijske performanse najveće tvornice internet društvenih igara.

No, bolji poznavatelji američke tehnološke scene dobro upoznali su Van Nattu i prije nego što je došao u MySpace.

Svoju karijeru, nakon što je završio sa studiranjem engleskog jezika na kalifornijskom sveučilištu u Santa Cruzu, započeo je u manje poznatim lokalnim tvrtkama da bi tijekom 1998. godine dogurao do Amazona gdje je vršio dužnost glavnog direktora međunarodnog biznisa i korporativnog razvoja. Oko 2005. godine u cijelu priču ulazi Mark Zuckerberg sa svojim Facebookom koji nekako nagovara Van Nattu da prijeđe i postane glavni direktor operacija za Facebook koji je tada bio tek nešto više od dobre ideje na papiru. Uvidjevši Van Nattove financijske "sposobnosti" Zuckerberg ga uskoro imenuje glavnim direktorom prihoda i Van Natta se po prvi put hvata u koštac sa zarađivanjem na jednoj društvenoj mreži - kasnije će se to iskustvo pokazati jako bitnim za Zyngu.

I tu su negdje počele priče o Van Natti kao bahatom ser*nji Silicijske doline koji jednostavno ima sreću da se zatekne na pravom mjestu u pravo vrijeme. Njegovi bivši kolege govorili su da je s njim gotovo nemoguće raditi, obećanja koja daje često su neostvariva, a to je očito brzo shvatio i "Zuck" koje ga je negdje u ljeto 2007. godine izbacio iz Facebooka. Američki tabloidi pišu kako Zuckerberg doslovno obožava mrziti svog bivšeg direktora.

No, Van Nattu otkaz nije prviše obeshrabrio, pa je ubrzo nakon odlaska iz Facebooka postao direktor malog glazbenog startupa Project Playlist kojeg je, po riječima suosnivača, uništio lažnim obećanjima kako bi ga zatim napustio prešavši u News Corp medijski konglomerat koji ga je zaposlio kao direktora MySpacea. Možemo reći da se glavni junak naše priče tamo jako dobro snašao. Krajem 2009. godine MySpace je nakon dugo vremena opet bio profitabilan i još uvijek je pokušavao konkurirati Facebooku. A onda je došla 2010. godina i stvari su počele ići nagore. MySpace je masovno gubio korisnike, oglašivači su napuštali "brod koji tone", a strategija direktora Owena o pretvaranju MySpacea u distribucijsku mrežu nije se pokazala provedivom. News Corp izbacio je Van Nattu sredinom 2010. godine. I još su se jednom pojavile glasine o Van Natti kao "glavnom korporativnom se*onji".

Tu negdje Van Natta prelazi u Zyngu kao konzultant, a sada i kao potpredsjednik i "glavni biznis direktor".

Jako je malo javno dostupnih podataka o Van Natti, no ono što smo uspjeli iskopati zaista uobličuje njegov lik kao beskrupuloznog biznismena koji je iza sebe ostavio hrpu "leševa", pokidanih poslovnih i prijateljskih veza i jako puno "zle krvi". S druge strane sasvim je jasno da Owen Van Natta zna što radi - radio je u najvećim web 2.0 kompanijama, a sada će nakon izlaska Zynge na burzu vjerojatno postati jako bogat čovjek.

Ako Zynga zaista postane kompanija teška 20 milijardi dolara, Owen Van Natta u svojim će šapama imati bogatstvo od nekih 300 milijuna dolara.

A onda može otići i uništiti neki drugi startup...

Foto:JD Lasica/Socialmedia.biz

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram