Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2011

Unatoč povećanju referentne kamatne stope u Kini, cijene plemenitih kovina u porastu

Nakon što je cijena zlata jučer u svega nekoliko sati porasla za više od 30 dolara, dosegnuvši 1516 dolara i 30 centi za uncu (31,1 gram), skokoviti trend cjenovnoga rasta je nastavljen i danas...

U popodnevnim je satima, nakon blagoga poniranja, cijena zlata opet skočila s 1510 dolara na gotovo 1523 dolara za uncu. Jučerašnji je cjenovni skok najveći jednodnevni porast cijene žute kovine u posljednjih osam mjeseci.

SrebroZlato:

Glavne razloge ovome najnovijem povećanju interesa za plemenite kovine analitičari vide u zbivanjima u i oko kineskoga gospodarstva. Izviješća o stanju u kineskome bankarskom sektoru koja su objavljena jučer pokazuju kako pokrivenost rezervama slabi, dok se opasnost od inflacije povećava.

Zbog toga je kineska središnja banka danas najavila povećanje referentne kamatne stopu sa 6,31 posto na 6,56 posto, kako bi usporila pregrijano gospodarstvo. Kineski ured za statistiku idući će tjedan objaviti podatak o prosječnoj stopi inflacije u Kini, za koji se očekuje da bi mogao biti iznad 6 posto na godišnjoj razini. Neki analitičari smatraju kako potez kineske središnje banke da poveća referentnu kamatnu stopu prije objavljivanja podatka o stopi inflacije govori o tome da je inflacija u Kini puno viša nego što se očekuje, te da bi podatak o njezinoj visini mogao neugodno iznenaditi. Sve te okolnosti potakle su novi krug kupnje investicijskoga zlata za potrebe velikih fondova i ulagača u plemenite kovine.

Sličan cjenovni skok dogodio se i na tržištu srebra. Unca srebra za isporuku u rujnu prodavala se jučer prilikom zatvaranja burze u New Yorku po cijeni od 35 dolara i 56 centi za uncu što je za čak četiri posto više nego početkom trgovinskoga dana. Trend porasta cijene srebra nastavio se i danas, kada je ona u jednom trenutku dotaknula razinu od 36 dolara za uncu, da bi se zatim stabilizirala na jučerašnjim vrijednostima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram