Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2011

Erste banka: Cijena unce zlata uskoro će dosegnuti 2300 američkih dolara!

Austrijska bankarska grupacija Erste Group objavila je početkom ovoga tjedna novi, peti po redu godišnji izvještaj o zlatu kao investicijskome sredstvu. Riječ je o svojevrsnome putokazu ulagačima za investiranje u ovu, ali i druge plemenite kovine...

Dokument na devedeset stranica daje jasnu sliku trendova, te ističe potrebu da ozbiljni investitori hitno razmotre zlato kao sredstvo zaštite vlastita proftelja od obezvrjeđivanja. U izvještaju se ističe kako se na kraju uzlaznoga trenda očekuje da će cijena zlata dostići najmanje 2300 američkih dolara za uncu, uz upozorenje kako bi se ta cjenovna procjena mogla pokazati zapravo prilično konzervativnom.

SrebroZlato:

Analitičari ugledne bankarske grupacije na čelu s Ronaldom-Peterom Stöferleom daju čvrste argumente za svoja predviđanja, navodeći kako je zlato nastavilo obarati cjenovne rekorde tijekom ove godine u odnosu na sve vodeće svjetske valute, zbog čega se "zlato sve više smatra čistim oblikom novca, a sve manje običnom robom". Zlato, naime, posjeduje međunarodni novčani kod (XAU), a središnje ga banke svijeta čuvaju u svojim trezorima kao jednu od ključnih rezervi.

Nakon razmatranja povijesnih podataka, analitičari Erste grupe ustanovili su da je cijena zlata u prosjeku rasla po stopi od 20 posto godišnje u razdobljima kada je referentna kamatna stopa bila negativna, odnosno, kada je kamatni dobitak na novac pohranjen u banci bio niži od inflatorne deprecijacije.

A sve oni koji su u nedoumici je li cijena zlata danas prenapuhana, analitičari Erste grupe nastoje razuvjeriti podatkom kako se svega jedan posto ukupne globalne financijske imovine čuva u zlatu, što je daleko ispod historijskoga prosjeka. Nadalje, ako bi američka središnja banka FED željela obezvrijediti dolar do razine kojom bi se pokrila sva sistemska dugovanja i obveze u bankarskome sektoru, cijena zlata trebala bi biti gotovo 10 tisuća dolara za uncu (31,1 grama).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram