Zatvori
Poslovni Puls
13/07/2011

ISTRAŽIVANJE: Unatoč krizi čak trećina zaposlenih namjerava promijeniti posao

Istraživanje portala MojPosao pokazalo je da gotovo polovica zaposlenika strahuje za svoje radno mjesto, te prognoziraju da će kriza trajati još najmanje dvije godine...

Rezultati pokazuju kako krizu na svojem radnom mjestu još uvijek osjeća 61% ispitanika. Njih 22% radi u tvrtki koja je u procesu oporavka, a tek 3% ispitanika radi u tvrtki koja se već potpuno oporavila. 14% ih tvrdi da na svome radnom mjestu krizu nisu niti osjetili. Kriza je najviše zahvatila tvrtke koje se bave građevinom i arhitekturom, gdje ju osjeti čak 81% ispitanika. Zanimljivi podatak je da su krizu u najmanjoj mjeri osjetili ispitanici zaposleni u djelatnosti kulture i medija (38%) te proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda gdje krizu nije niti osjetilo 20% ispitanika.

Gotovo polovica ispitanika (47%) strahuje za svoje radno mjesto, dok se 26% ispitanika ne boji, a nisu se boljali ni ranije. U većoj mjeri od otkaza strahuju ispitanici stariji od 41 godine (57%). Ovisno o vrsti zaposlenja, najviše strahuju ispitanici zaposleni na određeno (64%), a najmanje na neodređeno (41%), dok se 28% "honorarca" nije niti bojalo od gubitka trenutnog posla.

Što se tiče napredovanja, više od polovice ispitanika (58%) ne očekuje napredovanje do kraja 2011. godine. Tek 6% ispitanika ove je godine već napredovalo, dok ih 17% očekuje napredovanje do kraja godine.

Slično je i s povišicama, koje u 2011. godini ne očekuje većina ispitanika (65%) te regresom i božićnicama koje ne očekuje 43% ispitanika. I regres i božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposleni u proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda (47%) te zaposleni u proizvodnji strojeve i uređaja (36%). Zaposleni u građevini i arhitekturi (7%) te u turizmu i ugostiteljstvu (9%) u najmanjoj mjeri očekuju da će ove godine dobiti i regres i božićnicu.

Najviše ispitanika, njih 33% ove godine planira promijeniti posao. Ukoliko budu prisiljeni, posao će promijeniti još 30% ispitanika, dok ih 24% ne planira mijenjati posao. Kada razmišljaju o budućnosti u poslovnom smislu, najviše ispitanika (37%) razmišlja dugoročno odnosno o periodu duljem od dvije godine. Da ne razmišljaju o budućnosti u poslovnom smislu izjavilo je 20% ispitanika.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram