Zatvori
Poslovni Puls
15/07/2011

Washington gori: Dok rejting agencije prijete defaultom republikanci i demokrati i dalje ne mogu postići dogovor

Ovih dana u Washingtonu je dosta vruće. Ne samo zbog visokih temperatura, nego i zbog teških pregovora oko američkog duga koji se odvijaju u Bijeloj kući...

O ishodu tih pregovora ovisi američka fiskalna likvidnost. Američki predsjednik Barack Obama upustio se u žestoku raspravu s čelnikom republikanaca u Zastupničkom domu Ericom Cantorom, prenosi Glas Amerike.

Obama se zalaže za dugoročniji sporazum, a republikanci sada žele privremeno povećati ograničenje američkog duga kako bi se osiguralo da se Sjedinjene Države mogu dodatno zadužiti. Kad je Cantor ponovio takav stav republikanca, frustrirani predsjednik Obama zaprijetio je da će vetom blokirati taj prijedlog:

“Nemojte misliti da blefiram. Ovo može uništiti moj mandat, ali neću popustiti,” kazao je predsjednik Obama, odgurnuo stolicu i napustio sastanak dobacivši: "Vidimo se sutra."

Ni republikancima nije svejedno koga će Amerikanci okriviti ukoliko sporazum ne bude postignut tako da i u njihovim redovima ima dosta međusobnog neslaganja. Njihov čelnik u Senatu upozorio je svoje kolege da bi nepodizanje ograničenja do kojeg se država može zadužiti bilo politička katastrofa.

Podsjetimo, Moody's je upozorio kako će razmisliti o snižavanju kreditnog rejtinga SAD-a, a S&P je najavio moguće snižavanje kreditnog rejtinga čak i ako SAD izbjegne default državnih financija.

"Vjerujem da se može reći da će burze dionica biti pogođene, da će pasti vrijednost obveznica te da će ekonomija pretrpjeti udar", tvrdi financijska analitičarka Liz Ann Sonders u izjavi za Glas Amerike.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram