Zatvori
Poslovni Puls
15/07/2011

Svjetsko tržište: Inflacija u eurozoni u lipnju 2,7 posto, njemačke državne obveznice bilježe rast cijena...

Potrošačke cijene u eurozoni na godišnjoj razini ne bilježe nikakve promjene, te su u lipnju očekivano iznosile 2,7%, dok na mjesečnoj razini ne bilježe nikakve promjene...

Potrošačke cijene u Italiji su u lipnju su zabilježile očekivani rast od 3% što je isti rast kao i u mjesecu prije. Na mjesečnoj razini spomenuti pokazatelj bilježi isto tako očekivani rast od 0,1% kao i u prethodnom mjesecu.

Proizvođačke cijene u SAD-u u lipnju na godišnjoj razini bilježe blago usporavanje rasta koji je u lipnju iznosio 7%, dok na mjesečnoj razini bilježe pad od 0,4 posto. U SAD-u je trgovina na malo u lipnju zabilježila minimalan rast od 0,1% iako je očekivan pad (-0,1%). Broj naknada za novonezaposlene u SAD-u su u prvom tjednu lipnja zabilježile pad veći od očekivanja te je iznosio 405 tisuća, dok je broj zahtjeva za nezaposlene se povećao više od očekivanja te je iznosio 3,727 milijuna zahtjeva.

Ne tako loši pokazatelji s američkog tržišta (pad naknada za novonezaposlene, izostanak pada trgovine na malo i usporavanje rasta cijena), upozorenje o mogućnosti snižavanja američkog kreditnog rejtinga te izjave Bernankea da FED neće započeti s trećim valom monetarnih olakšica (QE3) podržalo je jučerašnju korekciju cijena američkih obveznica.

S druge strane njemačke državne obveznice i tijekom četvrtka zabilježile su rast cijena pa se prinos na desetogodišnji bund nalazi na razinama malo iznad 2,7%. Italija je izdala nekoliko obveznica (4,97 mlrd eura) uz prinose između 4,93 % (dospijeće 5 i 6 godina) te 5,9% (15-godišnja obveznica). Grčke državne obveznice nastavile su padati pod utjecajem daljnjeg snižavanja kreditnog rejtinga (Fitch) i upozorenja na realnu mogućnost grčkog defaulta.

S druge strane pad desetogodišnjih irskih prinosa na razinu ispod 14% podržan je izjavama o dosljednosti fiskalne konsolidacije odnosnu ispunjavanju mjera štednje. Danas će u fokusu investitora na europskom tržištu biti objava stres testova bankovnog sektora, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram