Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2011

MONSTRUM JE UHIĆEN: Posljednji haški bjegunac Goran Hadžić konačno uhićen u Srbiji

Bližimo se kraju. Posljednji veliki haški bjegunac, bivši političar srpske narodnosti u Hrvatskoj i predsjednik takozvane Republike Srpske Krajine uhićen je danas u blizini sela Krušedol na Fruškoj gori u Srbiji...

Optužnica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji, Gorana Hadžića, tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrjebljenjem i ubojstvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine. Optužen je, među ostalim, i za pokolj na Ovčari gdje je strijeljano 250 Hrvata izvedenih iz vukovarske bolnice 1991. Optužnica ga tereti "za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993. na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske, i progone i ubojstva Hrvata i drugih neSrba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa". (via Jutarnji)

Predsjednik Srbije Boris Tadić usporedio je hvatanje Hadžića s lovom na Osamu Bin Ladena i rekao kako Srbija do danas nije znala gdje se osumnjičenik za teške ratne zločine nalazi.

"Učinili smo to zbog građana Srbije, žrtava iz drugih naroda i radi pomirenja. Pritisci iz EU bili su beznačajni, u suradnji s Haaškim tribunalom vodio nas je moral. Nikakvi pritisci nemaju nikakvu djelotvornost, to je iluzija, mi tako ne funkcioniramo", rekao je Tadić i dodao kako se nada da je Srbija sada zatvorila "turobnu stranicu u svojoj povijesti".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram