Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2011

RBA analitičari: Nije realno do kraja godine očekivati pad cijene barela sirove nafte ispod 100 dolara

Na svjetskim robnim burzama prosječne cijene sirove nafte (tipa Brent i WTI) s isporukom u slijedećem mjesecu u razdoblju od 1.-19. srpnja su zabilježile pad u odnosu na mjesec ranije, pa je tako u spomenutom razdoblju cijena nafte tipa Brent, koja je referentna za europsko tržište, pala sa 116,5 na 115 dolara za barel, dok je cijena sirove nafte tipa WTI, koja je referentna za američko tržište, pala s 98,1 na 96,3 dolara za barel...

Početkom ovog tjedna, cijena sirove nafte tipa Brent zabilježila je trodnevni uzastopni pad na londonskoj burzi pod utjecajem očekivanja investitora da će pogoršanje dužničke krize u Europi dovesti do usporavanja u gospodarstvu te posljedičnog smanjenja potražnje za naftom. Cijene nafte spomenutog tipa doživjele su dodatni pad od 1% nakon što je osam europskih banaka bilo neuspješno na stres testu. Naime, osam od devedeset europskih banaka, od toga pet španjolskih, dvije grčke i jedna austrijska banka nisu prošle stres test provjere otpornosti bankovnog sektora Europske Unije. Povećanje zabrinutosti da će kriza dodatno utjecati na smanjenje vrijednosti eura u odnosu na dolar dodatno je utjecala na atraktivnost ulaganja u robe čija je vrijednost izražena u dolarima.

Ipak, jučer su cijene sirove nafte zabilježile minimalan rast koji je nastavljen i danas pa je tako nafta s isporukom odmah u sjeverozapadnoj Europi podigla cijene obzirom da je British Petrol kupio veće količine nafte.

Pored toga, zalihe sirove nafte u SAD-u zabilježile su pad već sedmi tjedan za redom, što predstavlja najduže razdoblje pada u posljednje dvije godine, uzrokovane padom uvoza. Uvoz sirove nafte pao je za 8,7% odnosno 9 mil. barela dnevno u prošlom tjednu što predstavlja najveći zabilježeni pad u ovoj godini. Cijena sirove nafte tipa WTI s isporukom u sljedećem mjesecu rano jutros je iznosila 98,13 dolara za barel, dok je cijena sirove nafte tipa Brent iznosila 117,74.

Razlika između cijena sirove nafte s isporukom u slijedećem mjesecu tipa WTI, kojom se trguje u New Yorku, i tipa Brent kojom se trguje u Londonu nastavila je rasti dosegnuvši povijesni maksimum od 22,63 dolara za barel. Dijelom su navedena kretanja posljedica poteškoća s isporukom nafte iz Sjevernog mora Nigerije i Libije, ali i ograničeni kapacitet isporuke u Cushingu, Oklahoma gdje povremeno dolazi do gomilanja zaliha sirove nafte tipa WTI.

RBA analitičari:

Tijekom cijele godine očekujemo i zadržavanje zamjetne razlike između cijena nafte tipa WTI i Brent, a razlika bi se trebala početi smanjivati u 2012. godini. Do kraja godine očekujemo da će se cijene sirove nafte tipa Brent s isporukom u sljedeće mjesecu zadržati iznad 110 dolara za barel dok će cijene sirove nafte tipa WTI zadržati iznad 100 dolara za barel.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram