Zatvori
Foto: Na cijenu zlata najviše utječu problemi s limitom zaduživanja u SAD-u...
Poslovni Puls
25/07/2011

BOOM: Unca zlata jutros probila novi rekord od 1620 dolara!

Izuzetno neobičan skokovit rast cijena plemenitih kovina usred ljetne sezone koja se obično smatra mirnim vremenom na tržištu zlata i srebra nastavlja se i dalje...

Zlato je naime jutros dosegnulo novi povijesni cjenovni rekord od 1620 dolara i 50 centi za uncu (31,1 gram) što je čak 10 dolara iznad prethodnog maksimuma dosegnutog samo nekoliko dana ranije.

SrebroZlato:

Ipak, treba uzeti u obzir da je ova cijena, korigirana za inflaciju, ipak niža od stvarnoga vrhunca od 850 dolara za uncu koji je dostignut početkom 1980. godine. Naime, 850 američkih dolara od prije trideset godina vrijedi u današnjim dolarima oko 2400 dolara, što znači da cijena zlata još uvijek ima znatnoga prostora za rast.

Najnoviji cjenovni skok žute plemenite kovine događa se usred žestokih političkih prepirki u Sjedinjenim Državama oko povećanja limita za državno zaduživanje. Prema najnovijim prijedlozima, predsjednik SAD-a Barack Obama želi povećati mogućnost zaduživanja za novih 2,400 milijardi američkih dolara, što bi bilo dovoljno da se izbjegne bankrot Sjedinjenih Država do kraja iduće godine, odnosno, do završetka predsjedničke kampanje. Trenutni maksimum zaduživanja što ga je odobrio američki Kongres postavljen je na 14,300 milijardi američkih dolara, a bit će dostignut do početka kolovoza ove godine.

Analitičari ističu kako će zavlačenje s dogovorom oko povećanja limita zaduživanja zacijelo negativno djelovati na vrijednost dolara, dok će zlato i srebro investitorima postati još zanimljivije nego do sada. Spomenimo na kraju da je i cijena ostalih plemenitih kovina porasla u posljednjih nekoliko sati. Srebro je dosegnulo 41 dolar za uncu, dok se platina prodaje po cijeni malo ispod 1800 dolara za uncu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram