Zatvori
Foto: Veliki korak naprijed za najveću tvornicu internet društvenih igara...
Jasmin Hadzic
26/07/2011

Zynga pred izlazak na Njujoršku burzu lansira kinesku verziju popularne CityVille društvene igre

Sveprisutna Zynga najavila je kako će za nekoliko dana lansirati kinesku verziju popularne Facebook igre CityVille koje će tamo nositi naziv Zynga City...

Naravno, budući da je Facebook još uvijek zabranjen u Kini, Zynga će novu igru lansirati na Tencentovoj Pengyou društvenoj mreži koja ima oko 100 milijuna korisnika. Uskoro nakon toga Zynga City trebala bi postati dostupna i na Qzone društvenoj mreži (također u vlasništvu internet holdinga Tencent) koja broji 500 milijuna korisnika. Kineska verzija CityVillea biti će u potpunosti prilagođena tamošnjoj tradicionalnoj i pop kulturi, navodi Zynga u svom priopćenju za javnost.

Dva su razloga zašto je Zynga upravo sada odlučila ući na kinesko internet tržište. Prvo, Zynga sigurno želi pokazati budućim ulagačima da stiže u Kinu prije Facebooka, te kako ima ozbiljne namjere diverzificirati rizik zbog dosadašnjeg snažnog vezanja uz američko tržište. Podsjetimo, Zynga je nedavno predala zahtjev za izlazak na Njujoršku burzu kroz inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO). Ukoliko sve prođe u najboljem redu - Zynga će uskoro postati kompanija vrijedna oko 20 milijardi dolara.

Drugi razlog za ulazak u Kinu jest partnerstvo s tamošnjim vodećim internet igračem Tencentom. Zyngini poslovni dokumenti sasvim jasno pokazuju da je internet tvornica društvenih igara gotovo 100-postotno ovisna o Facebooku. A valjda već svi znamo da nije dobro ako su sva jaja u jednoj košari. Zynga je već navodno pokušala preuzeti MySpace i pokrenuti vlastitu igraću društvenu mrežu, no to je propalo. Za očekivati je da ćemo vidjeti slične poteze poput ovog s Tencentom i na drugim međunarodnim tržištima, jer ako Facebook u jednom trenutku malo zakašlje Zynga bi se mogla srušiti poput kule od pijeska. Nakon što je otkriveno kako je Google uložio više od 100 milijuna dolara u Zyngu, samo je pitanje dana prije nego što Zynga počne proizvoditi igre i za novu Googleovu društvenu platformu Google+.

Pročitajte još:

- GAMES: Globalno tržište video igara do 2015. godine vrijediti će oko 112 milijardi američkih dolara

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram