Zatvori
Foto: Prodaja novosagrađenih stambenih objekata u SAD-u zabilježila je pad u lipnju...
Poslovni Puls
27/07/2011

Svjetsko tržište: Postojana potražnja za njemačkim obveznicama, rast indeksa potrošačkog povjerenja u SAD-u...

Indeks potrošačkog povjerenja u SAD-u zabilježio je neočekivan rast te je u srpnju iznosio 59,5. Richmond Fed. indeks prerađivačkog sektora u SAD-u je u istom mjesecu zabilježio neočekivan pad te je iznosio -1...

Prodaja novosagrađenih stambenih objekata u SAD-u zabilježila je pad u lipnju, iako su stručnjaci predviđali rast. Naime, prodaja bilježi pad već drugi mjesec za redom i to za -1% mjesečno, odnosno oko 7 tisuća kupoprodaja.

BDP u Velikoj Britaniji u drugom tromjesečju bilježi usporavanje rasta koji iznosi 0,7% godišnje odnosno 0,2% u odnosu na tromjesečje prije. Indeks povjerenja potrošača u Francuskoj zabilježio je rast u srpnju te je iznosio 86, dok GfK indeks povjerenja potrošača u Njemačkoj bilježi neočekivani pad i iznosi 5,4 u kolovozu.

U fokusu tržišta nastavlja biti polemika republikanaca i demokrata oko granica zaduživanja SAD-a. Obzirom na izostanak dogovora koji bi se trebao postići najkasnije 2. kolovoza, sve su jači strahovi o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a. Značajnija reakcija obveznica je izostala. Štoviše, na aukciji dvogodišnjih obveznica prinosi su zabilježili blagi pad.

S druge strane potražnja za njemačkim državnim obveznicama bilježi rast. Osim fiskalne krize u Europi i neriješene situacije u SAD-u podršku njemačke obveznice su pronašle i u jučerašnjoj objavi GfK indeksa povjerenja koji je bio niži od očekivanja. Italija je odgodila jučerašnje izdanje zbog manje potrebe za financiranjem, ali je tržište navedeno protumačilo kao naznaku da je dugoročno gledano trenutna razina prinosa prevelika. Posljedično prinosi na španjolske i talijanske obveznice nastavili su rasti, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram