Zatvori
Foto: Stopa registrirane nezaposlenosti u lipnju pala na 16,9 posto...
Poslovni Puls
28/07/2011

LOŠE: U lipnju najviša stopa registrirane nezaposlenosti u posljednjih 6 godina

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u lipnju je stopa registrirane nezaposlenosti nastavila s trendom pada te je iznosila 16,9%...

Navedena stopa nezaposlenosti najniža je od rujna prošle godine, ali i najviša lipanjska stopa registrirane nezaposlenosti od 2005. godine (tada je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 17,4%).

Pad stope nezaposlenosti u odnosu na prethodne mjesece dominantno je posljedica sezonskog povećanja zaposlenosti odnosno pada broja nezaposlenih osoba prijavljenih pri HZZ-u za 3,8%, odnosno 11.208 osoba u odnosu na mjesec ranije. Pad broja nezaposlenih osoba posljedica je u najvećoj mjeri sezonskog zapošljavanja. Naime, zaposleno je najviše osoba u tipično sezonskim poslovima tipa pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i trgovini.

RBA analitičari:

Obzirom da su srpanj i kolovoz mjeseci najjače turističke sezone, nastavak pada stope nezaposlenosti očekujmo i u iduća dva mjeseca. Međutim, nakon što izostane utjecaj sezonskog zapošljavanja te se sezonski radnici vrate u evidenciju nezaposlenih moći će se zaključiti postoje li neki pozitivni pomaci na tržištu rada.

Ipak, za značajni oporavak ovog segmenta zasigurno ćemo morati pričekati oporavak u realnom sektoru gospodarstva.

Pročitajte još:

- Zdeslav Šantić je party brejker: Nezaposlenost idući mjesec ide gore, a na jesen ponovno 300.000 nezaposlenih

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram