Zatvori
Foto: U svibnju izdano čak 94 odobrenja za građenje manje nego u istom mjesecu prošle godine...
Poslovni Puls
29/07/2011

NIJE DOBRO: Posljednji podaci upućuju na nastavak negativnih trendova u građevinarstvu

Ponovni pad pokazatelja u građevinskom sektoru upućuje na nastavak negativnih trendova u građevinarstvu...

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u svibnju je broj izdanih odobrenja za građenje zabilježio ubrzanje pada te je izdano čak 94 odobrenja za građenje manje nego u istom mjesecu prošle godine, odnosno zabilježen je pad od 10,1 posto. Time broj izdanih odobrenja, nakon dva mjeseca, ponovno bilježi dvoznamenkasti pad.

U svibnju je izdano 835 dozvola za građenje, što je 18 dozvola više nego u travnju, odnosno predstavlja mjesečni rast od 2,2 posto. Obzirom da su nastupili mjeseci povoljniji za obavljanje građevinske djelatnosti, blagi mjesečni rast je očekivan međutim još uvijek je zabrinjavajući veliki godišnji pad spomenutog pokazatelja. U svibnju je pad broja odobrenja za stambene i nestambene zgrade doprinio padu ukupnog broja izdanih odobrenja za građenje, naime izdano je 7,5% manje odobrenja za izgradnju stambenih zgrada u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok broj odobrenja za nestambene zgrade bilježi pad od 2,7% godišnje.

Uzmemo li u obzir vrstu građevina u svibnju su u strukturi izdanih dozvola za građenje prevladavale dozvole za građenje zgrada (88,6%), dok je 11,4% dozvola izdano za ostale građevine. Prema vrstama građenja, 79,8% odobrenja izdano je za novogradnju, dok je 20,2% izdano za rekonstrukcije.

Isto kao i broj izdanih odobrenja za građenje i drugi pokazatelj u građevinarstvu, obujam građevinskih radova bilježi pad. Naime, nakon velikog pada u travnju (-15,3% godišnje), u svibnju obujam građevinskih radova bilježi usporavanje pada te iznosi 7,9% na godišnjoj razini. Nešto blaži pad djelomično je posljedica i visoke prošlogodišnje baze kada je zabilježen pad od čak 16,1% u odnosu na godinu ranije.

RBA analitičari:

Obzirom da oba navedena pokazatelja u građevinskom sektoru bilježe pad, očekivano je zabilježen pad i u broju zaposlenih u građevinarstvu. Spomenuti pokazatelj bilježi pad već 21 mjesec za redom, s tim da je zadnjih 4 mjeseca zabilježeno usporavanje pada. Naime u svibnju pad broja zaposlenih iznosi 8,16% godišnje što je najniža stopa pada od prosinca 2009. godine. Prema vrstama građevina, broj zaposlenih na gradnji zgrada i dalje bilježi najveći dvoznamenkasti pad (11,6%), dok broj zaposlenih na gradnji građevina niskogradnje bilježi pad oko 5,9%, a broj zaposlenih na specijaliziranim građevinama bilježe najblaži pad od 5,6 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram