Zatvori
Foto: Srbija u središnjoj banci drži 13,1 tonu zlata, a Slovenija 3,2 tone zlata...
Poslovni Puls
01/08/2011

Dok ulagači širom svijeta masovno kupuju zlato, Hrvatska se može pohvaliti s točno 0 tona zlatnih zaliha

Globalna kriza, dužničko ropstvo, skok prinosa i pad tržišne kapitalizacije velikih tvrtki problemi su s kojima se ekonomija bori od početka financijske krize...

Dok se s jedne strane Atlantika posljednjih tjedana vodi bitka za spas eura saniranjem grčkog duga, a s druge traje političko prepucavanje zbog dubioze u američkom proračunu, cijena zlata uporno raste.

Vjesnik:

Brojne studije dokazuju da zlato kao modul portfelja umanjuje cjelokupni rizik i poboljšava rezultate pa se očekuje da će oko pet do 10 posto portfelja biti alocirano u zlato, uz koje se, za razliku od dionica ili obveznica, ne vezuju nikakve obveze.  U tom je kontekstu zanimljivo proučiti najsvježiju listu World Gold Organisationa koja mjesečno izvještava o količinama zlata u središnjim bankama diljem svijeta.

Najveća količina zlata u rukama je SAD-a, koji ga u rezervama ima 8133,5 tona, a udio rezervi pokrivenih zlatom je 74,7 posto. Taj podatak ne čudi. Ipak je riječ o zemlji koja je do 1971. godine na snazi imala »zlatni standard« i čija je valuta dugi dio svoje povijesti bila usko vezana uz tu plemenitu kovinu. Njemačka je druga na ljestvici zemalja s najviše zlata - u njezinim rukama leži 3400 tona kovine, a slijede Italija i Francuska.

Ignoriranje zlata kao robne valute slijede Crna Gora te Bosna i Hercegovina, a ostale zemlje uže regije imaju ga u manjoj količini. Srbija je, međutim, među 113 država na 59. mjestu po količini zlata koje posjeduje i najbogatija je u regiji - u središnjoj banci drži 13,1 tonu zlata, koja čini oko četiri posto njezinih ukupnih rezervi. Zlata imaju i Slovenci, pri čemu je s 3,2 tone zlata pokriveno 14 posto ukupnih rezervi.

Pročitajte još:

- BOOM: Unca zlata jutros probila novi rekord od 1620 dolara!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram