Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2011

Svjetsko tržište: Pad prinosa na američke i njemačke obveznice, usporavanje rasta proizvođačkih cijena u eurozoni...

Proizvođačke cijene eurozone zabilježile su usporavanje rasta na godišnjoj razini koji je u lipnju iznosio 5,9% u skladu s očekivanjima...

Na mjesečnoj razini nije zabilježena nikakva promjena spomenutog pokazatelja iako je očekivan blagi rast od 0,1 posto. Osobni prihodi u SAD-u zabilježili su blagi rast od 0,1% u lipnju, što predstavlja usporavanje rasta. Osobna potrošnja u SAD-u zabilježila je u lipnju blagi pad od 0,2% iako je očekivan rast od 0,1 posto.
Unatoč postignutom dogovoru oko povećanja maksimalne razine duga SAD-a, pad prinosa na američke obveznice nije zaustavljen. Štoviše, desetogodišnji se prinos jučer spustio na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci (2,69%). Tome pridonose i dalje uglavnom nepovoljni makroekonomski pokazatelji. Naime, potrošnja stanovništva u lipnju je na iznenađenje tržišta zabilježila pad. Nesigurnost na tržištu u pogledu dinamike oporavka utjecala je i na rast potražnje za njemačkim obveznicama.

Međutim, stalni pritisak na pad njemačkih prinosa stvara i fiskalna kriza u pojedinim članicama eurozone, što je jučer posebno bilo izraženo kod talijanskih obveznica koje su se našle pod pritiskom ponude zbog straha investitora da Italija neće moći osigurati svoj dio sredstava za paket pomoći Grčkoj. Tako se jučer razlika između desetogodišnjih talijanskih prinosa i prinosa na Bund povećala na rekordnu razinu od kad postoji eurozona (talijanski desetogodišnji prinos porastao je iznad 6%, dok se njemački drži na 2,4 posto, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram