Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2011

Hrvatska zemlja znanja - na znanost i istraživanje trošimo samo 0,69 posto BDP-a

Često iz političkih krugova možemo čuti frazu "zemlja znanja" koja nam se više zgadila od silnog ponavljanja. Bilo bi lijepo kada bismo mogli reći da se barem trudimo postati takva zemlja, jer podaci nažalost pričaju sasvim drugu priču...

NoviList:

Hrvatska je prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS( u 2009. godini iz proračuna izdvojila 2.293.353.000 kuna za znanstvena istraživanja i razvoj. To znači da je udio proračunskih sredstava za istraživanje i razvoj u BDP-u te krizne godine iznosio 0,69 posto, odnosno da je svaka 145. kuna stvorena u Hrvatskoj utrošena u tu svrhu.

Gotovo dvije trećine te svote namijenjeno je sektoru visokog obrazovanja (62,5 posto), državnom sektoru namijenjeno je nešto više od trećine, a preostalima su ostale tek mrvice. Primjerice, poslovni sektor uspio je iz proračuna za istraživanje i razvoj privući tek nešto više od 38 milijuna kuna, odnosno 1,6 posto proračunskih izdvajanja za tu svrhu. Najmanje novca utrošeno je za "istraživanje i iskorištavanje svemira" – 669.000 kuna, prenosi NoviList.

I dok ostatak svijeta svoj gospodarski rast temelji na ulaganju u komercijalizaciju znanstvenih otkrića i dostignuća, Hrvatska ide u suprotnom smjeru.

Dok to shvati naše političko vodstvo, biti će prekasno...

Naše čuđenje je možda previše naivno za zemlju u kojoj se troši četiri puta više na duhan i alkohol nego na obrazovanje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram