Zatvori
Jasmin Hadzic
09/08/2011

Hoće li krah američke burze odgoditi najavljene IPO-e Zynge i Groupona?

Panika na svjetskim financijskim tržištima mogla bi usporiti već najavljene IPO-ove velikih tehnoloških kompanija...

S nestrpljenjem očekujemo inicijalne javne ponude dionica (IPO) dvije velike američke internet kompanije - Zynge i Groupona. Sudeći po trenutnom stanju i raspoloženju financijskih tržišta, njihovi IPO-ovi mogli bi biti u zadnji trenutak odgođeni za neka druga, sretnija i optimističnija vremena.

Jer Njujorška burza je nemilosrdna kada su u pitanju tzv. "internet dionice". Dionica Linkedina u samo nekoliko dana pala je sa 110 dolara na samo 75 dolara izgubivši 30 posto svoje vrijednosti.

Nakon velike financijske krize 2008. godine, tržište IPO-ova gotovo više nije postojalo. Početak ove godine izgledao je veoma optimistično, ali onda su se zaredali problemi s europskom dužničkom krizom, američkim limitom zaduživanja i sada s velikom rasprodajom koju je pokrenuo gubitak američkog AAA kreditnog rejtinga.

Ipak, neki analitičari smatraju kako Zynga neće odgoditi svoj IPO jer je riječ o iznimno profitabilnoj internet kompaniji koja dominira na tržištu internet društvenih video igara.

"Tržište će se smiriti u jednom trenutku i onda će Zynga moći izaći na burzu", rekao je Lou Kerner, analitičar Wedbush Securitiesa. "Spekulativni poslovi i manje provjereni poslovni modeli sada su izloženi većem riziku", dodao je.

Industrija video igara već duže vremena nije vidjela niti  jedan uspješan IPO-a, pa je veliki pritisak na Zyngi da opravda možda i malo pretjeran "hype" kao spasitelja igraće industrije. Ako Zynga bude u mogućnosti izaći na burzu, možemo očekivati i izlazak drugih kompanija iz iste industrije.

Pitanje je samo hoće li se šefovi Zynge usuditi odraditi IPO u ovakvoj nepovoljnoj financijskoj klimi? Ovo je vjerojatno najgori trenutak u posljednje 3 godine za izlazak na burzu...

Pročitajte još:

- Zynga pred izlazak na Njujoršku burzu lansira kinesku verziju popularne CityVille društvene igre

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram