Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2011

Hoće li novi ekonomski problemi ugroziti šanse Barack Obame na predstojećim predsjedničkim izborima?

Na američkoj političkoj sceni čini se da ekonomski problemi počinju zasjenjivati izglede predsjednika Obame za ponovni izbor sljedeće godine...

Politički stručnjaci kažu da će stanje gospodarstva biti ključan čimbenik na predsjedničkim izborima sljedeće godine. Također kažu da su visoka stopa nezaposlenosti, slab gospodarski rast i nestabilno tržište dionica sve razlozi za zabrinutost za predsjednika Baracka Obamu i njegove pristaše, prenosi Glas Amerike.

"Još uvijek ima nade i vremena da će se gospodarstvo popraviti, međutim, ako ostane ovakva stopa nezaposlenosti, ovakav nedostatak napretka i ako budućnost ne bude izgledala svjetlije, to će biti vrlo težak položaj za predsjednika, bez obzira tko mu bude protivnik", rekao je John Fortier, stručnjak je za domaću politiku pri Dvostranačkom centru za politiku u Washingtonu.

Američki predsjednik se nada da će steći određenu političku prednost nakon nedavnog kompromisa o povećavanju praga zaduživanja, pogotovo kod centrističkih glasača, međutim, smanjivanje kreditnog rejtinga zemlje sasvim sigurno se neće dobro odraziti na predsjednikove izglede.  Mnogi demokrati bili su razočarani kompromisom o dugu, smatrajući da je predsjednik odveć popustio kad je odustao od poreza za bogate.

Utrka za republikansku predsjedničku nominaciju zahuktat će se dodatno kasnije ovaj tjedan u jednom ranom odmjeravanju snaga u saveznoj državi Iowi, gdje će se nekoliko kandidata natjecati u neslužbenom, odnosno pokusnom, glasovanju koje će pokazati kome podršku u ovoj ranoj fazi izražavaju republikanski glasači, posebno tzv. društveni konzervativci.

Očekuje se da će kontroverzni teksaški guverner Rick Perry najaviti ulazak u borbu za republikansku predsjedniku nominaciju.

Pročitajte još:

- Obama neuvjerljiv i prestrašen: Bez obzira na ono što tvrdi neka rejting agencija, mi ćemo uvijek biti AAA zemlja

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram