Zatvori
Poslovni Puls
11/08/2011

SDP-ov gospodarski strateg Branko Grčić: Kada su franci u pitanju, Rohatinski i Kosor su na pogrešnom putu

Švicarski franak i dalje divlja, a SDP-ov gospodarski strateg i potencijalni novi ministar financija tvrdi kako su oba prijedloga, guvernera Rohatinskog i premijerke Kosor na istom, pogrešnom tragu...

"Nema bitne razlike između prijedloga Vlade koji je predočila premijerka Jadranka Kosor i prijedloga guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, posebice nema nikakve razlike u mehanizmu i modelu rješavanja problema. Jedina razlika je u tome što je tečaj franka u posljednjih tjedan dana dodatno narastao, pa je guverner procijenio da bi šest kuna donijelo manji pritisak na banke", komentirao je SDP-ov Branko Grčić.

On vjeruje kako su njihovi prijedlozi kratkoročne naravi, bez pokušaja rješavanja pravih problema. Oni se samo nadaju kako će se tečaj franka u budućnosti "smiriti", tvrdi on.

"Bez paralelnog smanjivanja kamatnih stopa u rasponu od 1,5 do dva posto koje će biti konkretan doprinos smanjenju anuiteta dužnika u švicarskim francima, građani neće osjetiti stvarnu i konkretnu pomoć. To je najučinkovitiji način da se trajno oslobode jednog dijela obveza ili barem u vremenu trajanja krize", smatra Grčić.

Dodao je kako građani u anuitetima kredita još uvijek imaju veći udio kamate, koji iznosi 60-70 posto, pa bi se snižavanjem kamatne stope dobilo jedno trajnije i dugoročnije rješenje.

A Grčićev stranački šef  Zoran Milanović prije nekoliko dana požalio se i na vlastite probleme s otplatom kredita u švicarskim francima.

Srednji tečaj švicarskog franka danas iznosi novih rekordnih 7,16 kuna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram