Zatvori
Jasmin Hadzic
11/08/2011

INTERVJU Ivan Brezak Brkan: Poslodavci, vrijeme je da se pojavite na Twitteru i Fejsu

Sve je krenulo s Facebookom, pa je došao Twitter, Linkedin, a sada i ovaj Google+. Broj društvenih mreža raste iz godine u godinu, a Vi imate ograničen broj radnih sati za raspolaganju? Ne brinite, imamo rješenje...

Kraj ovako velikog broja društvenih mreža, blog platformi i komunikacijskih servisa i nije se teško izgubiti. Posebno ako ste poduzetnik ili poslovnjak koji nema previše slobodnog vremena niti iskustva s novim tehnologijama, ali biste voljeli doznati nešto više o tome kako možete svoju tvrtku ili mali biznis predstaviti pred više stotina milijuna korisnika koji svaki dan provode sate i sate surfajući društvenim mrežama. Zamislite što biste samo postigli da privučete jedan djelić te publike.

Kako bismo na jednostavan način predstavili osnove komunikacije putem društvenih mreža, za pomoć smo se obratili vjerojatno najpoznatijem domaćem strategu za internet marketing i nove medije koji je brojnim domaćim tvrtkama pomogao napraviti prve korake u svijetu društvenih mreža. Riječ je o Ivanu Brezaku Brkanu, direktoru tvrtke Acumen Connect za internet marketing i uredniku Netokracije koja nas iz dana u dan informira o najsvježijim novostima iz svijeta društvenih mreža i online biznisa.

Ivane, kako bi u nekoliko rečenica objasnio društvene mreže malim i srednjim tvrtkama koje možda nisu u toku s posljednjim online trendovima?

Društvene mreže su web stranice koje omogućavaju druženje internetskih korisnika putem Interneta. To bi bio najjednostavniji odgovor, dok ih od primjerice foruma i drugih community formi na Internetu poput chata razlikuje to što je naglasak stavljen na profile pojedinačnih korisnika iz kojih proizlazi komunikacija. Dok je kod chata središte room, a kod foruma topic, kod društvenih mreža pojedinačni korisnici su u centru pažnje i sva komunikacija kreće upravo od njih.

Zašto bi jedna kvartovska pizzerija ili auto-salon trebao imati svoju Facebook stranicu ili Twitter profil?

Zato da održe ili stvore publiku. Problem većine hrvatskih tvrtki koje god bile veličine jest što ne razumiju koncept publiciteta i stvaranja vjernih kupaca i korisnika. Umjesto da pizzerija primjerice stvori "posebnu" pizzu (ista cijena) i ponudi je kupcima kako bi ih trajno zadržala, vlasnici nas radije spamiraju dosadnim letcima. Mnogi od njih očito ne shvaćaju da svatko ima svoj omiljeni restoran i pizzeriju, odnosno još češće, ne shvaćaju da postoje alati, i to ne samo internetski, kojima bi mogli stvoriti svoju zajednicu.

Facebook, Twitter i druge društvene mreže daju bilo kojoj tvrtki pristup velikoj količini potencijalnih kupaca. Osobno smatram da jedino oni koji si zacrtaju cilj u korištenju društvenih mreža trebaju imati primjerice fan stranicu, jer će inače kasnije samo zgroženo tvrditi kako "nema para u tom Fejsu".

Dolazi li vrijeme kada tvrtke više neće moći ovisiti jedino i isključivo o svojim web stranicama? Hoće li dio online prezentacije prijeći na Facebook fan stranice?

Tvrtke odavno ne ovise o svojim web stranicama, ali to ne shvaćaju. Velika većina vlasnika na žalost ne koristiti Internet dovoljno intenzivno i smatra bilo kakvu internetsku promociju običnim estetskim dodatkom. Već smo mogli vidjeti cijeli niz restorana i drugih djelatnosti koji su se toliko istaknuli da su im kupci počeli sami otvarati fan stranice, primjerice lokalnog "trovača", odnosno grill restoran. Tvrtke u tom smislu moraju biti svjesne da su njihovi sadašnji i potencijalni kupci na društvenim mrežama i tamo im se moraju obratiti, što zbog prodaje, a što zbog boljeg shvaćanja što zapravo žele kako bi im to mogli u budućnosti prodati. Na žalost, mnogi misle kako već znaju sve o svojim kupcima: nisu spremni ni bez Interneta stvoriti dobar "proizvod", a kako će to onda učiniti na društvenim mrežama?

Što je s Twitterom? Čini se da dotičnu mikro-društvenu mrežu većina i dalje zaobilazi u širokom krugu? U čemu je problem?

Problem je neznanje, a još više neshvaćanje Interneta i društvenih mreža. Male tvrtke smatraju kako im je skupo održavati Twitter profil, a korporacije ga se boje. S obzirom da sami nemaju osobnog iskustva s primjerice Twitterom, radije nalaze izlike za isprobavanje. Nema korisnika. Skupo. Facebook je bolji. Jedina im je konstanta da sami sebe lažu, jer sve što izvlače su samo pretpostavke koje nisu temeljene niti na osnovnom poznavanju poslovanja putem Twittera, a kamoli bilo kakvoj praksi u korištenju. Chipoteka je svojevremeno uspjela prodati velik broj računala na Twitteru, a Kolektivi i Iskonu smo pomogli prodavati njihove vlastite usluge... tvitovima!

Koliko su po tvom mišljenju domaće tvrtke uspješno svladale problematiku društvenih mreža?

Ako nemaju nekoga tko iskonski razumije kako koristiti društvene mreže - nikako! Na prste jedne ruke mogu nabrojati tvrtke koje zaista razumiju zašto su na društvenim mrežama i kako će to koristiti. Većina koja je na Facebooku i Twitteru tamo je zbog pogrešnih razloga, jer je agencijama najlakše prodati community menadžment kad konkurencija stigne. Najveća prepreka stvarnom svladavanju bit će shvaćanje problematike internetskog marketinga i njegovih prednosti, iz čega je lako shvatiti i sve koristi tvitanja i objavljivanja statusa.

Za kraj, možeš li s našom publikom podijeliti neke savjete za komunikaciju putem Facebooka i Twittera? Što možeš preporučiti tvrtkama koje još uvijek razmišljaju o nastupu na društvenim mrežama ili su tek započele s tom internet avanturom?

Razgovarajte s profesionalcem.

Pod tim ne mislim na nekog "bisera" koji koristi Facebook 2 godine, čita Mashable, studira marketing i sada smatra da shvaća community menadžment, a niti marketinškog stručnjaka koji svojim juniorima u agenciji daje da se time bave dok Vama piše račune. Mislim na ljude koji s jedne strane svakodnevno jako aktivno koriste društvene mreže u osobne i poslovne svrhe, a s druge strane shvaćaju poslovnu korist i kako iste pravilno koristiti.

Počnite pratiti što tvrtke poput Kolektive ili Hrvatskog Telekoma rade na društvenim mrežama i pratite njihov primjer. Svakako i sami pokušajte koristiti Facebook i Twitter nekoliko mjeseci kako biste shvatili što korisnici žele. Vi najbolje znate što je bitno Vašem poslovanju i upravo je to perspektiva koju trebate imati prije otvaranja Twitter računa ili Facebook fan stranice.

Sa subjektivnije strane, prođite niz vodiča o korištenju društvenih mreža u poslovanju na Netokraciji, a kada budete u prilici, dođite na naše radionice Tweetokracija i Faceokracija koje su već prošli Hrvatski Telekom, Vipnet, Emmezeta, Hypo Alpe Adria banka i drugi veliki poslodavci. Najbitnije od svega, otvorite taj profil napokon i nemojte se zavaravati sve dok zaista ne probate koristiti društvene mreže.

Foto:Marina Filipović Marinshe

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram