Zatvori
Poslovni Puls
15/08/2011

Nijemci polako, ali sigurno odustaju od protivljenja zajedničkim euro-obveznicama?

Čini se kako se Nijemci polako zagrijavaju za ideju zajedničkih eurozona obveznica...

Iako otprije poznati kao jedni od najžešćih protivnika ideje o zajedničkim obveznicama zemalja eurozone, posljednji natpisi u njemačkim medijima sugeriraju kako bi se i to moglo uskoro promijeniti.

U pokušaju da spasi financijski kredibilitet eura kao zajedničke europske valute, EU institucije već se mjesecima "igraju" idejom plasiranja zajedničkih euro-obveznica na svjetska financijska tržišta. Jake i moćne europske zemlje poput Njemačke i Francuske tako bi bile stavljene u isti koš s jadnicima s europske periferije (Irska, Portugal, Grčka). Ako ulagači više ne žele upumpavati lovu u slabašna europska gospodarstva na izdisaju, možda će to napraviti ukoliko njihov ulog bude garantirala jedna Njemačka koja za razliku od ostatka Europe uživa u poprilično ružičastom gospodarskom boomu.

I stoga je sasvim razumljivo zašto Nijemci nisu bili zainteresirani za zajedničke eurozona obveznice, ali čini se kako je njihovu nezainteresiranost ipak prevladala zabrinutost oko budućnosti zajedničke europske valute.

Tako njemački konzervativni list Welt am Sonntag piše da vlada kancelarke Angele Merkel sve ozbiljnije razmišlja o davanju zelenog svjetla za projekt euro-obveznica. Merkel su već kritizirali brojni svjetski ulagači poput Georgea Sorosa koji ju je izravno optužio za tromost i nedovoljnu angažiranost oko izvlačenja EU-a iz velike dužničke krize. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble odmah je demantirao novinske natpise tvrdeći kako Njemačka odbija sudjelovati u projektu zajedničkih obveznica. Bez obzira na javne demantije, Welt am Sonntag navodi kako njemačka vlada zaista raspravlja o uključivanju u taj veliki financijski pothvat.

A bez Njemačke eurozona obveznice zaista nemaju nikakvog smisla...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram