Zatvori
Jasmin Hadzic
16/08/2011

Hoće li se preuzimanje Motorole pokazati kao najgora odluka u Googleovoj povijesti?

S naslovnica većine internetskih medija jučer je vrištao naslov "Google preuzima Motorolu za 12,5 milijardi dolara"...

Na prvu loptu Googleovo preuzimanje Motorole zvuči sjajno.

Google je do sada imao iznimno popularan mobilni operativni sustav (Android) kojeg je besplatno dijelio najvećim svjetskim proizvođačima mobitela kako bi istisnuo Appleov iPhone. I zaista - iPhone je izgubio dio tržišnog kolača, svijetom danas vladaju Android uređaji, no Google je na cijelom pothvatu zaradio točno 0 dolara, budući je Android "open-source" besplatni softver. Neki analitičari nagađali su kako će Google jednom u budućnosti početi naplaćivati određenu proviziju za svaki prodani Android mobitel, no izgleda kako je internetski div odlučio krenuti drugim putem. Onim putem kojim je prije nekoliko godina krenuo i Apple.

Cijela 12,5 milijardi dolara vrijedna priča može se na kraju pokazati superuspješnom jedino ako Motorola uspije proizvesti mobitel koji ima veliki "cool" faktor, a tu smo jako skeptični, jer već godinama Motorola proizvodi ispoprosječne mobilne uređaje koji se još uvijek relativno dobro prodaju samo na američkom tržištu, ali i tamo velikom brzinom gube tlo pod nogama.

Ne treba zaboraviti niti da Google ovim potezom povećava svoju radnu snagu za čak 60 posto! Motorola Mobility ima 19.000 zaposlenika, a Google oko 30.000 zaposlenika. Prema posljednjim ispitivanjima zadovoljstva koje je proveo Glassdoor.com - zaposlenici Motorole baš i nisu previše oduševljeni svojim poslodavcem. Ova bi naizgled nebitna informacija mogla postati veliki problem jer je Google tvrtka koja se ponosi svojom kreativnom korporativnom kulturom, a gotovo da ne postoji softverski inženjer koji ne bi volio raditi za Google. A tko bi poželio raditi za Motorolu? Da, to je problem.

Treće i možda najvažnije - kako će se nakon ovog poteza osjećati Googleovi partneri poput Samsunga, LG-a ili HTC-a koji su glavni i jedini razlog zašto je popularnost Androida eksplodirala u posljednje dvije godine. Jer nemojmo se zavaravati, Android je jako dobar OS, ali toliko dobar jednostavno nije. Da nije bilo ovih proizvođača Android bi vjerojatno danas bio negdje gdje i Microsoftov Windows Phone 7 - pri dnu svakog popisa popularnosti. S preuzimanjem Motorole Google direktno napada svoje dojučerašnje partnere koji bi se u kratko vrijeme mogli vrlo lako okrenuti već spomenutom WP7 i pokazati Googleu srednji prst. Microsoft je u ovom trenutku sigurniji partner, ma koliko ta konstatacija možda čudno zvučala.

Sve u svemu - puno je faktora u igri, a još uvijek su sve opcije otvorene. Na kraju još uvijek je upitno hoće li američki tržišni regulatori uopće dopustiti ovo megapreuzimanje.

Googleovi dioničari na vijest o preuzimanju Motorole reagirali su - nezainteresiranošću. Dionice Googlea na kraju jučerašnjeg trgovanja zabilježile su pad vrijednosti od 1,16 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram