Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2011

Od listopada stižu niže kamate na kredite u švicarcima! No, da li se uopće isplati prihvatiti pomoć Vlade...

Premijerka Jadranka Kosor i predstavnici najvećih "domaćih" banaka danas su konačno potpisali memorandum o pomoći vlasnicima kredita u švicarskim francima...

Memorandum predviđa fiksiranje tečaja franka na razini od 5,8 kuna, a razlika između fiksnog i tržišnog tečaja obračunavat će se kao odgođeno potraživanje banaka na rok od pet godina. Na kumulirani dug u prvih šest mjeseci neće se obračunavati kamata, a nakon toga svaka banka odredit će kamatu u skladu s vlastitom poslovnom politikom, ali ne višu od 3,95 posto godišnje, javlja T-Portal.

Ukoliko bi se uslijed pada tečaja franka odgođeno potraživanje svelo na nulu, kredit bi se nastavio plaćati prema uvjetima iz osnovnog ugovora prije isteka roka od pet godina. "To je maksimum koji smo uspjeli dogovoriti s bankarima. Predlagali smo još neke mjere, ali za dogovor je potrebno dvoje", bila je znakovita premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka, prenosi T-Portal.

"Banke ne zarađuju rastom tečaja švicarskog franka, jer iste takve obveze imamo nasuprot svojih klijenata. Banke ne zarađuju ni ne gube kada franak raste ili pada jer smo se prema standardima naše središnje banke dužni zaštititi od valutnog rizika. Kombinacijom dogovorenih mjera doći će do smanjenja ukupnih obaveza građana. Banke ne zarađuju ponavljam. Mi smo svjesni teškog položaja naših dužnika, a ovo je dodatna mjera koja može mnogima olakšati teret servisiranja. Uz kombinaciju padanja franka što se događa ovih dana, nadamo se da će se anuiteti stabilizirati na granicama koje će biti prihvatljive i koje su bile blizu onog povijesnog zaključenja ugovora", izjavio je predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka.

Prve primjene ovog novog aranžmana pomoći trebale bi se dogoditi negdje tijekom listopada ove godine...

Pročitajte još:

- Evo SDP-ovog prijedloga za pomoć građanima koji imaju kredit u “švicarcima”

Foto:Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram