Zatvori
Poslovni Puls
19/08/2011

KRIZA SE NASTAVLJA: Grčku i iduće godine očekuje recesija i pad BDP-a od 2 posto

Kada je Grčka u pitanju svjetlo na kraju tunela nikako da se konačno pojavi...

Iako se do sada očekivalo kako će Grčka iduće godine konačno napraviti zaokret kada je u pitanju gospodarski pad, posljednje prognoze govore kako o tome nema govora. Po svemu sudeći, Grčka će i iduće godine ostvariti visoki gospodarski pad.

Kako danas javlja Wall Street Journal, analitičari očekuju kako će Grčka iduće godine ući u četvrtu godinu recesije. Iduće godine grčko će se gospodarstvo smanjiti za dodatnih 2 posto, nakon prošlogodišnjeg gospodarskog pada od 4,5 posto i ovogodišnjeg očekivanog pada od 3,9 posto.

Produljena recesija sigurno bi dovela u pitanje provođenje mjera za smanjenje proračunskog deficita koje su jedan od osnovnih uvjeta starog (2010) i novog paketa pomoći EU-a i MMF-a. Kada još dodamo podatak o stopi nezaposlenosti koja se kreće oko 17 posto - sasvim je jasno da najveći problemi za Grčku tek dolaze.

Posljednje MMF-ovo izvješće predviđalo je rast grčkog gospodarstva u 2012. godini po stopi od 0,6 posto.

"Ja sam apsolutno uvjeren da se recesija nastavlja i iduće godine. U tom slučaju s matematičkom sigurnošću možemo govoriti o rastu proračunskog deficita. Kako bi se zadržala dinamika trenutnog duga Grčka bi morala imati godišnji rast od 3,5 posto do 4 posto", rekao je George Kyrtsos, politički komentator i urednik City Press novina.

Grčka vlada do sada je u nekoliko navrata rezala svoju prognozu rasta. Wall Street Journal poziva se na izvor blizak grčkoj vladi koji tvrdi da će službena Atena na jesen predstaviti novu prognozu koja će uključivati nastavak recesije i gospodarski pad od najmanje 2 posto iduće godine.

Kada je Grčka u pitanju stvari idu s lošeg na gore...

Pročitajte još:

- Finci od Grčke zatražili Partenon, Akropolu i otoke u zamjenu za sudjelovanje u paketu spašavanja!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram