Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2011

U srpnju zabilježen pad cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Početak nekog većeg trenda ili...

U kolovozu su cijene sirove nafte na svjetskim tržištima nastavile padati. Cijena nafte tipa WTI se spustila ispod 82 dolara po barelu, dok je Brent pao ispod 107 dolara po barelu...

Na pad cijena nafte utječu očekivanja da će gospodarski oporavak značajno usporiti zbog čega će pasti potražnja za naftom kao proizvodnom sirovinom. Niže cijene sirove nafte odrazit će se i na kretanje inflacije.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom je zadnjem izvještaju (kolovoz) smanjila očekivanu potražnju za sirovom naftom u ovoj godini za 0,1 mb/d uslijed slabijih ekonomskih pokazatelja u razvijenim zemljama od prethodnih očekivanja, što potiče očekivanja da će gospodarski oporavak razvijenih zemalja, ujedno najvećih potrošača nafte, biti sporiji nego što se očekivalo. S druge strane. IEA je blago podigla očekivanu potražnju za naftom u 2012. godini (+0,1 mb/d) zbog očekivanja da će u 2012. godini u Japanu porasti potražnja za naftom kao sirovinom za dobivanje energije. U ovoj godini potražnja je procijenjena na 89,5 mb/d (+1,4% godišnje), a u 2012. na 91,1 mb/d (+1,8% u odnosu na 2011.).

Ukupna svjetska proizvodnja nafte u srpnju porasla je za 0,6 mb/d u odnosu na lipanj te je iznosila 88,7 mb/d, pri čemu je proizvodnja zemalja koje nisu članice OPEC-a porasla za 0,4 mb/d. U 2011. je ipak očekivana prosječna dnevna proizvodnja zemalja izvan OPEC-a smanjena na 53 mb/d, dok bi u 2012. mogla porasti na 54 mb/d. Prosječna dnevna proizvodnja OPEC-a u srpnju je iznosila 30,1 mb/d (+0,1 mb/d u odnosu na lipanj). Time se proizvodnja zemalja OPEC-a približila se razinama prije izbijanja političke krize u Libiji.

RBA analitičari:

Do kraja ove godine ne očekujemo rast potražnje za naftom s obzirom na usporavanje globalnog oporavka pa stoga ne očekujemo niti značajniji rast cijena. S druge strane, prijetnju ostvarivanju očekivane proizvodnje stvarat će neizvjesnost razvoja situacije na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram