Zatvori
Jasmin Hadzic
25/08/2011

Joseph Stiglitz: Nijemci nisu na dobrom putu - državna štednja nije rješenje europskih problema (VIDEO)

Nobelovac Joseph Stiglitz u razgovoru za Bloomberg rekao je kako državna štednja i proračunski rezovi koje su implementirale zemlje diljem Europe nisu pravi put prema izlasku iz ove kritične situacije...

Gospodarstva eurozone definitivno usporavaju, vidljivo je to najbolje iz njemačkog primjera. U drugom kvartalu ove godine Njemačka je imala gotovo nepostojeći rast BDP-a, a pad povjerenja potrošača također je ponovno prisutan u najjačem europskom gospodarstvu.

Ekonomist i nobelovac Joseph Stiglitz još je jednom ponovio činjenicu s kojom smo svi već jako dobro upoznati. Državna štednja je kratkoročno uspješna, ali dugoročno sputava gospodarski rast.

"Periferne zemlje članice eurozone drastično su srezale svoju potrošnju, zapravo više nego što smo svi očekivali. Oni su kratkoročno uspjeli srediti stanje "u svom dvorištu". Ali zbog toga gospodarski rast usporava i vidimo da padaju porezni prihodi, a povećava se omjer ukupnog duga i BDP-a", rekao je Stiglitz.

Sam veliki zagovaratelj ideje zajedničkih eurozona obveznica, Stiglitz je upozorio i na nestabilne temelje zajedničke europske valute.

"Taj projekt još uvijek nije gotov. U početku uopće nije postojao fond solidarnosti za stabilizaciju europskih gospodarstva. Sada to postoji, ali 10 godina od uvođenja eura, a još uvijek nisu dovršeni puni institucionalni aranžmani. To je apsolutno potrebno ukoliko želimo da Euro preživi", zaključio je Stiglitz.

Iznimno zanimljiv intervju sa Stiglitzom u trajanju od 6 minuta možete pogledati u nastavku (via Bloomberg):

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram