Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2011

ISTRAŽIVANJE: Hrvati obožavaju društvene mreže, ali baš nisu zainteresirani za internet shopping

Društvene mreže više nisu neka novost. Nastale su samo prije par godina i postale su planetarno sastavni dio naših života...

Istraživanje koje je proveo GfK pokazalo je da od oko 2 milijuna osoba starijih od 15 godina, koje u Hrvatskoj koriste Internet, njih približno 2/3 je na društvenim mrežama. Zadnji podaci govore da danas ukupno 64% populacije „internauta“ koristi društvene mreže. (dok ih je na kraju prošle godine bilo 57%). Među njima ima nešto više muškaraca (67%) nego žena (62%).

Najveće razlike u korištenju društvenih mreža vidljive su po dobi:

dob/godine                  „internauti“ koji su na društvenim mrežama (%)

15 do 17                                              88

18 do 24                                              92

25 do 34                                              80

35 do 44                                              52

45 do 54                                              31

55 +                                                     29

Zanimljivo je da su korisnici pametnih telefona, koji idu na Internet putem mobitela, više i korisnici društvenih mreža – 72%, dok je taj podatak za ostale korisnike mobilnih uređaja – 61%. Na pitanje o budućem korištenju društvenih mreža, za one koji to do sada nisu činili, 3% ispitanika iskazuje da će to sigurno učiniti u narednih 12 mjeseci i još 4% misli da će to vjerojatno učiniti.

GfK proveo je istraživanja i o popularnosti internet kupovine. Tu situacija nije sjajna, ali se popravlja.

Dok je krajem prošle godine oko 11% korisnika Interneta kupovalo online, sada ih ima oko 20%, a daljnjih 12% razmišlja o tome. Petina korisnika Interneta obavlja online kupovine. Najviše ih ima u Zagrebu – oko 27%,  a zatim slijede oni iz Istre/Primorja (23%), te sjeverne Hrvatske (21%). Podatak  je dosta niži za Dalmaciju, Slavoniju, Liku – oko13%. Za Internet kupovinu više se odlučuju muškarci (22%) nego žene (17%).

Iskustvo iz drugih zemalja, ali i razvoj  domaćih ponuđača roba/usluga putem Interneta,  ukazuju na sve veće mogućnosti daljnjeg uspona online trgovine.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram