Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2011

Šuška se: Tvornica društvenih igara Zynga odgađa svoj 20 milijardi dolara težak IPO za studeni ?

Kao što se već duže vremena spekulira, Zynga je neslužbeno odgodila svoj izlazak na Njujoršku burzu...

A početak godine bio je jako ohrabrujuć. Linkedin je odradio solidan izlazak na Njujoršku burzu, kao i internet radio Pandora i najveći oglasnik turističkog privatnog smještaja HomeAway. Izgledalo je kao da su ulagači ponovno spremni upucati milijarde dolara u visokorizične internet kompanije.

A onda je S&P snizio američki kreditni rejting i tržište IPO-ova gotovo je u potpunosti nestalo.

Među posljednjim kompanijama koje su američkom SEC-u (komisija za burze i vrijednosnice) predale dokumente za IPO-o bili su Groupon i Zynga. New York Post sada se poziva na izvore iz Zynge koji tvrde da je najpopularnija tvornica Facebook društvenih igara zbog otežanih uvjeta na financijskim tržištima odlučila odgoditi IPO za kraj godine, točnije za studeni mjesec.

U svom inicijalnom S-1 formularu, Zynga je navela kako u prodaji dionica želi prikupiti do 1 milijardu dolara svježeg kapitala, dok će valuacija kompanije nakon izlaska na burzu vjerojatno skočiti na oko 20 milijardi dolara.

No, Zynga nije odgodila (opet, navodno) IPO samo zbog pogoršane situacije na financijskim tržištima.

Baš poput Groupona, i Zynga koristi neke čudne računovodstvene tehnike za podebljavanje svojih prihoda, što se SEC-u nije nikako svidjelo. Direktori Zynge u ovim trenucima vode žestoku bitku s američkim financijskim regulatorima oko ispravljanja nekoliko knjigovodstvenih nejasnoća.

Zynga igre samo na Facebooku mjesečno igra više od 200 milijuna igrača, ali samo 5 posto korisnika kopuje virtualne proizvode na kojima se temelji Zyngin poslovni model.

Iz Zynge za sada odbijaju komentirati natpise o odgađanju IPO-a...

Pročitajte još:

- Zynga prepaid igraće kartice stižu i na police hrvatskih trgovačkih lanaca!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram