Zatvori
Poslovni Puls
06/09/2011

Ulažimo u tehnologiju: Prodaja u europskom IT sektoru raste po stopi od nevjerojatnih 33 posto

U prvoj polovini tekuće godine IT tržište u Europi postaje značajno više heterogeno no što je to bilo prethodnih godina. Industrija je  pokazala da se može brzo prilagoditi promjenama na tržištu.  GfK Retail nad Technology sektor pokazuje  da je sveukupno IT sektor zabilježio rast od 11% za prvih šest mjeseci...

Tržišni trendovi u ovom sektoru razlikuju se ako se promatra zapad i  istok Europe ali i privatni i poslovni sektor potrošnje. Tablet PC je u centru zbivanja i ima približno isto zanimanje u svim zemljama Europe. I u slijedećih nekoliko kvartala sigurno slijedi daljnja inovacija ovog proizvoda.  Čeka ga svijetla budućnost. Također, privatni potrošači su sada uglavnom zainteresirani i za iPad i slične uređaje. Potrošači danas ne kupuju tablet PS kao zamjenu  već pretežno kao dodatak  postojećim IT uređajima. Široki raspon kompjutorskih uređaja, od tablet PC-a,  preko „netbooka“ i „notebooka“  do  „all-in-one kompjutora i desktopa“  predstavlja odraz različite prirode digitalnog stila života.

Centralna i istočna Europa: pozitivan razvoj

Ovo se tržište progresivno  oporavlja od financijske i ekonomske krize pa raste potražnja u privatnom i poslovnom sektoru. Prodaja u IT sektoru u prvih 6 mjeseci ove godine raste po stopi od 33% i predviđa se da će tako ostati do kraja godine.

Stolna računala su trenutno u najboljoj poziciji u poslovnom sektoru ali i kod privatnih potrošača koji su dosta osjetljivi na cijene. Operativni sistem Windows 7 je razlog za zamjenu  starog hardvera. Na ovom tržištu također raste prodaja mobilnih kompjutora. Kao i na susjednom zapadu Europe ovi uređaji sve više postaju standardni uređaji u privatnim kućanstvima (premda im je cijena još uvijek viša). Slično je vidljivo i u malim i srednjim firmama  koje tako osiguravaju veću fleksibilnost  svojih zaposlenika.

Zapadna Europa: vidljiva razlika između privatnog i poslovnog segmenta

IT tržište privatnog sektora zapadne Europe uglavnom  pokazuje znakove saturacije. U prvoj polovini ove godine registriran je pad prodaje od 4% u odnosu na prethodnu godinu. Rast potražnje pokazao se samo u nekim nišama kao što su: monitori velikog formata, prenosivi eksterni hard disk, tablet PC. Kao posljedica krize u zemljama poput Portugala, Grčke, Italije, Španjolske također pada potražnja.

Suprotna je slika u poslovnom sektoru gdje prodaja u prvoj polovini godine raste po stopi od 22%. Visoko pozitivan je učinak trenda za „cloud computing“. Pozitivna se kretanja očekuju sve do polovine slijedeće godine jer poslovni sektor investira prvenstveno u bazične tehničke zahtjeve a i zbog zamjena prouzročenih primjenom Windows 7 operativnog sistema.

Sveukupno perspektiva za IT tržište u Europi do kraja godine ima  jednoznamenkasti rast.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram