Zatvori
Jasmin Hadzic
13/09/2011

KOJI LUZER: U rukama imao 10 posto svih Appleovih dionica koje je prodao za nešto više od 4000 kuna!

Vjerojatno do sada nikada niste čuli za Ronalda Waynea, trećeg suosnivača Applea uz Stevea Jobsa i Stevea Wozniaka...

Appleov treći suosnivač Ronald Wayne nedavno je objavio knjigu "Adventures of an Apple Founder", vjerojatno u pokušaju da zaradi nešto novca za umirovljeničke dane. Ako Vam kažemo da je dotični gospodin Wayne u jednom trenutku imao deset posto svih dionica Apple, sigurno ćete se pitati kako je "nestao" sa scene.

Evo cijele priče:

Bila je to 1976. godina i Wayne je uz genijalce Stevea Jobsa i Stevea Wozniaka osnovao tada ambicioznu malu američku računalnu tvrtku Apple. Kao iskusni biznismen, Wayne je trebao poslužiti kao posrednik između dva zanesena klinca Jobsa i Wozniaka koji nisu imali previše iskustva u poduzetničkim vodama. No, Waynea je od Applea i proizvodnje računala više zanimao drugi biznis koji je pokrenuo prije pet godina - tvrtku za proizvodnju "slot mašina" za kockarnice. Ne vidjevši veliku perspektivu u Appleu, Wayne je nekoliko tjedana nakon osnivanja tvrtke pristao prodati svoje dionice (10 posto) gore navedenom dvojcu za samo 800 američkih dolara.

Da, čovjek je u jednom trenutku držao 10 posto Applea, a to je ispustio za nešto više od 4000 kuna...

Idemo sada u malu računicu...

Da je Wayne u ovom trenutku vlasnik 10 posto svih dionica Applea, vrijedio bi nešto više od 35 MILIJARDI dolara i bio treći najbogatiji Amerikanac.

Iako Wayne do današnjeg dana tvrdi kako je odluka o izlasku iz Applea u ono vrijeme bila dobra poslovna odluka, ne sumnjamo da gospodina Waynea preplavi znoj svaki put kada na TV-u ugleda još jednu reklamu za Appleove proizvode.

Ako ovo nije najgora ulagačka odluka svih vremena, onda ne znamo što jest. Inače, Wayne je dizajnirao prvi Appleov logotip i napisao priručnik za računalo Apple I.

Eto što ti je život...

Pročitajte još:

- Appleovi dioničari u povijesti traže budućnost: Microsoft se preporodio nakon odlaska Billa Gatesa, baš kao i Disney…

Foto:flickr.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram